BIO JE NAJVEĆA ZVEZDA POPULARNOG TV KVIZA: Svi su ga obožavali, novac i bračne ponude su pljuštale! A onda se otkrilo da je SVE BILA VELIKA PREVARA! Ovo mu nikada nisu oprostili! (VIDEO)
Foto: Profimedia

osramoćen

BIO JE NAJVEĆA ZVEZDA POPULARNOG TV KVIZA: Svi su ga obožavali, novac i bračne ponude su pljuštale! A onda se otkrilo da je SVE BILA VELIKA PREVARA! Ovo mu nikada nisu oprostili! (VIDEO)

Planeta -

Profesor sa Kolumbije Čarls Van Doren ne samo da potiče iz poznate i ugledne porodice, već je jedno vreme bio i zvezda televizijskog kviza u kojem je zadivio naciju svojom pameću.

Čarls Van Doren je pedesetih, kada su takvi programi bili krem televizijske zabave, bio njihov princ.

Obrazovan, zgodan, uglađen intelektualac odličnih akademskih postignuća i novoengleskog porodičnog pedigrea

Otac mu je bio Mark Van Doren, pesnik nagrađen Pulicerom, književni kritičar i profesor engleskog jezika i književnosti na Kolumbiji. Majka, Doroti Van Doren, bila je spisateljica i urednica.

foto: Profimedia

I drugi članovi njegove porodice bili su podjednako obrazovani.

Čarls je imao dobru poziciju na Kolumbiji gde je predavao. Čak 14 nedelja, od 28. novembra 1956. do 11. marta 1957, Van Doren je oduševljavao publiku od 50 miliona ljudi nastupima na NBC-jevom kvizu "Dvadeset i jedan", odgovarajući na pitanja poput: "Crno" more je spojeno s Egejskim morem preko dva tesnaca i manjeg mora. Navedite (1) dva tesnaca, (2) manje more i (3) četiri zemlje koje graniče s Crnim morem."

Oklevajući, mrmljajući, grizući usnu, brišući znoj s čela, gospodin Van Doren je odgovorio: "Bosforski i Dardanelski tesnaci. Mramorno more. Rusija, Turska, Rumunija i... Bugarska”!.

To je bio tačan odgovor. Nabrojao je supruge Henrija VIII i sve njihove sudbine. Naveo je četiri američka potpredsednika dvadesetih godina.

Kad je napokon posustao, pogrešivši ime belgijskog kralja, mnogima su srca bila slomljena. Ali gospodin Van Doren, tada 31-godišnjak i već poznata zvezda predstave čiji je rejting skočio, otišao je s 129,000 dolara dobitka (što je danas više od milion dolara).

Takođe, pojavio se na naslovnici časopisa Tajm, primio je oko 20.000 pisama obožavalaca, odbacio je desetine bračnih predloga i potpisao ugovor vredan 150.000 dolara da će se pojaviti na NBC-jevim emisijama naredne tri godine.

Međutim, uskoro su počele da se šire glasine oko TV kviza. Neki takmičari su priznali da su kvizovi namešteni. Van Doren je insistirao da nije učestvovao ni u kakvim prevarama.

Osim što je obmanjivao medije i javnost, nastavio je da zavarava svoju porodicu i prijatelje, pa je čak lagao i porotu na Manhetnu o svojim nastupima.

2. novembra 1959, rekao je istražiteljima iz Kongresa da su sve emisije bile lažne, da su mu pitanja i odgovori unapred davani i da je bio podučavan da "dramatizuje" odgovore, da to sve pretvori u predstavu.

"Dao bih gotovo sve što mogu i imam da promenim tok svog života u poslednje tri godine", rekao je.

Izgubio je posao na Univerzitetu, NBC je otkazao ugovor, a zajedno s drugima koji su lagali poroti o svojim ulogama u kvizu, priznao je krivicu za prevaru i dobio uslovnu kaznu.

Mnogi takmičari su delili krivicu, ali je Van Doren bio posebno u fokusu. Osramoćen, postao je urednik i pisao pod pseudonimom, zaposlio se u Enciklopediji Britanici i preselio se u Čicago 1965. Na kraju je postao potpredsednik zadužen za uredništvo i uredio, napisao i bio koautor desetina knjiga. U penziju je otišao 1982.

Mesec dana posle njegovog poslednjeg nastupa u kvizu “Dvadeset i jedan” 1957. godine oženio je Džeraldin En Bernstin, koju je upoznao godinu dana ranije. Par je imao dvoje dece, sina Džona i ćerku Elizabet.

Decenijama je odbijao javno da govori o skandalu. Odbio je da učesttvuje u dokumentarcu o tome 1992, ili filmu Roberta Redforda iz 1994.

Taj film "Quiz Show" bio je veliki hit, a fokusirao se upravo na Van Dorena koga je igrao Ralf Fajns. U svom članku za Njujorker, Van Doren kaže da je odbio naknadu od 100.000 dolara kako bi bio konsultant Redfordovog filma. Preminuo je u aprilu ove godine.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track