Najnovije vesti

ČILE ODUSTAO OD POVEĆANJA CENA PREVOZA: 10 dana nasilja, paljevina i vanrednog stanja nateralo vladu da ustukne! (VIDEO)
Foto: AP, EPA

ULIČNI RAT

ČILE ODUSTAO OD POVEĆANJA CENA PREVOZA: 10 dana nasilja, paljevina i vanrednog stanja nateralo vladu da ustukne! (VIDEO)

Planeta

SANTJAGO - Čileanska vlada odustala je od podizanja cena prevoza zbog desetodnevnih protesta koji su postali nasilni i proširili se na dvadesetak gradova.

Odluku o tome je saopštio predsednik Čilea Sebastijan Pineraeneo.

Predsednik je pre dva dana proglasio vanredno stanje u glavnom gradu zemlje Santjagu posle nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada bile zapaljene i gradski metro blokiran.

On je obećao da će odgovorni za nasilje platiti za svoja dela.

Protesti su počeli u ponedeljak, ali su se potom proširili na dvadesetak gradova gde nezadovoljni protestuju ne samo protiv cena prevoza, već i cena struje, vode i lekova. Za sada nije jasno da li će povlačenje odluke o poskupljenju prevoza uticati na prekid protesta.

U međuvremenu, vlasti su saopštile da su u neredima povređeni 156 policajaca i 11 civila, a da je više od 300 ljudi uhapšeno.

Čile je jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno, i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti. Nezadovoljstvo zbog visoke cene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtevi za reforme počev od poreza i cene rad do penzionog sistema.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...