RAT NA ULICAMA HONGKONGA: Demonstranti palili sve pred sobom, policija ih zasula suzavcem (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

bacali molotovljeve koktele

RAT NA ULICAMA HONGKONGA: Demonstranti palili sve pred sobom, policija ih zasula suzavcem (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Na ulicama Hongkonga je ponovo nastao haos pošto su demonstranti posle neodobrenog prodemokratskog protesta postavljali barikade i palili prodavnice, dok je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Demonstranti su bacali molotovljeve koktele, izražavali gnev na prodavnicama povezanim s kineskim kopnom i do kasno uveče se sukobljavali s policijom koja je nebrojeno puta bacila suzavac.

1 / 8 Foto: AP

U sukobima je povređeno najmanje 24 ljudi, od kojih je šest zadobilo ozbiljne povrede. Policija nije saopštila broj uhapšenih.

foto: EPA

Kada je protestna šetnja krenula, lideri su razvili crni transparent na kojem je pisalo "Pet glavnih zahteva, niti jedan manje". Protestni pokret, između ostalog, traži demokratske izbore u toj autonomnoj kineskoj teritoriji i istragu policijske upotrebe sile nad demonstrantima.

foto: AP

Demonstranti su pevali himnu protestnog pokreta, mahali američkim zastavama i zastavama iz vremena kad je Hongkong bio britanska kolonija, a nosili su i plakate s imitacijom zastave Kine, na kojima su žute zvezdice raspoređene tako da predstavljaju nacistički simbol svastiku.

Mnogi demonstranti su nosili maske, prkoseći nedavno uvedenoj zabrani pokrivanja lica na javnim skupovima.

Protesti u Hongkongu održavaju se svakog vikenda od početka juna. Oni su tada izbili zbog, u međuvremenu suspendovanog, predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje sloboda koje su Hongkongu za narednih 50 godina garantovane 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track