Najnovije vesti

KOKAIN POSTAJE SVE JEFTINIJA DROGA, A U EVROPI GA IMA NA SVAKOM KORAKU: U Londonu se dnevno koristi čak 23 kilograma!
Foto: Profimedia

dramatično

KOKAIN POSTAJE SVE JEFTINIJA DROGA, A U EVROPI GA IMA NA SVAKOM KORAKU: U Londonu se dnevno koristi čak 23 kilograma!

Planeta

Kokain je sve čistiji i jeftiniji, pokazuje nova evropska studija. Samo u Londonu se svakog dana "potroši" oko 23 kilograma prvoglasnog kokaina ulične vrednosti 2,75 miliona funti.

Od 15 gradova u kojima se konzumira najviše kokaina po glavi stanovnika, čak pet je u Švajcarskoj - Cirih, Sen Galen, Ženeva, Bazel i Bern.

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu, slede Amsterdam, Cirih i London.

Ako se posmatra ukupna prosečna "potrošnja", najviše se potroši u Londonu (23 kilograma), što je i očekivano s obzirom na broj stanovnika.

foto: Profimedia

To znači da u Londonu svakog dana cirkuliše 567.445 doza kokaina, koji vredi oko 2,75 miliona funti.

Godišnja vrednog londonskog trižišta - oko milijardu funti, što je oko osam tona, piše Skaj njuz, preneo je RTS.

Po ukupnoj dnevnoj potrošnji, nakon Londona, sledi Barselona (12,74 kilograma), Amsterdam (4,62 kilograma) i Berlin (4,62 kilograma).

Ova kolicina podrazumeva upotrebu čistog kokaina i ne uključuje anestetike popud lidokaina i benzokaina, supstance koje se mešaju sa prvoklasnom drogom.

foto: Profimedia

Dr Leon Baron, forenzičar Kings koledža u Londonu, objasnio je za Skaj njuz da su istraživači došli do podatka da je potrošnja kokaina u Londonu ujednačena tokom radne nedelje, a da tek malo skoči za vikend.

"To je suprotnost u odnosu na druge gradove gde se tokom vikenda vidi vrlo izražena rekreativna upotreba. Ovo znači da je kokain svakodnevna, uobičajena droga u Londonu", istakao je dr Leon Baron.

Prema pisanju Skaj njuza, tržište je poslednjih godina postalo sve konkurentnije, pošto je u trgovinu uključeno sve više kriminalnih grupa.

foto: Profimedia

Uz porast konkurencije, po zakonu tržišta, cena opada. Poslednjih nekoliko godina cena stagnira na oko 40 funti po gramu.

Sve organizovaniji mračni veb, na kom može lako da se nabavi bilo koja droga, takođe, je doprineo porastu konzumacije kokaina.

Iako je cena opala, čistoća ove droge se povećala i sada iznosi između 30 i 40 odsto.

Poređenja radi, pre 10-ak godina taj procenat se kretao između tri i pet odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...