GORBAČOV OTKRIO ŠTA JE GLAVNI RAZLOG SUKOBA IZMEĐU AMERIKE I RUSIJE: Sve je počelo kada se završio Hladni rat
Foto: Profimedia

nova epoha

GORBAČOV OTKRIO ŠTA JE GLAVNI RAZLOG SUKOBA IZMEĐU AMERIKE I RUSIJE: Sve je počelo kada se završio Hladni rat

Planeta -

"Kraj Hladnog rata između Sovjetskog Saveza i zemalja Zapada bio je zajednička pobeda, ali je Zapad sebe proglasio pobednikom, bez razmišljanja kako će to Rusija da prihvati", izjavio je bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

On kaže da je je završetak Hladnog rata bio je zajednička pobeda.

"Međutim, zapadni političari, a pre svega Sjedinjene Američke Države, sebe su proglasili pobednicima. Oni su trubili o tome na sva zvona. I usput, mediji su ih u tome pratili“, odgovorio je Gorbačov na pitanje o postupcima Zapada nakon završetka Hladnog rata.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja nisu uzeli u obzir kako će takvo tumačenje kraja sukoba shvatiti Rusija i kako će to uticati na buduće odnose. Pritom, Zapad je počeo da se ponaša kao da mu je „sve dozvoljeno“, da koristi silu bez odobrenja SB UN, da krši međunarodne sporazume, uvodi sopstvene termine, dodao je bivši predsednik SSSR-a.

"Umesto da su stvorili novu arhitekturu zajedničke bezbednosti u Evropi, pokrenuta je ekspanzija NATO-a i saveznice su se proglasile garantom mira na našem kontinentu i van njega", rekao je Gorbačov.

Konstatovao je da zapadne zemlje "nisu prošle iskušenja nove epohe", i to je glavni razlog trenutnih nesuglasica između njih i Rusije.

"U poslednje vreme u Evropi neki političari sve ozbiljnije počinju da razmišljaju da pokušaji izolacije Rusije štete svima i da je potrebno zajednički tražiti rešenje koje odgovara svim stranama. Znam da i Rusija razmišlja o tome", zaključio je bivši sovjetski lider.

Hladni rat je globalna geopolitička, vojna, ekonomska i ideološka konfrontacija u periodu između 1946. i kraja 1980-ih godina između bloka dveju država na čelu sa SSSR-om i Sjedinjenim Američkim Državama. U decembru 1989. Gorbačov i američki predsednik Džordž Buš zvanično su saopštili da je Hladni rat završen, a dokumentovani kraj konfrontacije zaključen je Pariskom poveljom za novu Evropu 1990.

Kurir.rs/Sputnik Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track