Najnovije vesti

MUČAN RAZVOD! BREGZIT SE PONOVO ODLAŽE: Tusk pozvao EU da se rok produži do 31. januara
Foto: EPA

razvlačenje

MUČAN RAZVOD! BREGZIT SE PONOVO ODLAŽE: Tusk pozvao EU da se rok produži do 31. januara

Planeta

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk preporučiće da Evropska unija odobri zahtev Velike Britanije da se produži rok za Bregzit, predviđen za 31. oktobar.

Tusk je napisao da će pozvati preostalih 27 članica Unije da odobre još jedno odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, ovoga puta do 31. januara.

On je kazao da će predložiti pisanu proceduru za odlaganje Bregzita, ne navodeći detalje.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva izjavila je ranije večeras da se Tusk savetuje s liderima 27 članica EU o zahtevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU.

Britanski premijer Boris Džonson u subotu je nevoljno tražio tromesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine, pošto ga je parlament obavezao na takav postupak.

Parlament Velike Britanije je izglasao zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu, ali je potom odbacio vladin predlog roka za debatu o tom zakonu. Džonson je potom odlučio da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu i dodao da se očekuje odluka EU o novom odlaganju Bregzita.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomeran pošto je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...