ANALITIČAR MILIĆ O IZBORIMA U KANADI: Pobeda Trudoa je udarac antiglobalizmu!
Foto: Youtube/Printscreen

komentar

ANALITIČAR MILIĆ O IZBORIMA U KANADI: Pobeda Trudoa je udarac antiglobalizmu!

Planeta -

Ubedljivu pobedu Džastina Trudoa na izborima u Kanadi analizirao je programski direktor NVO “Novi treći put” Dimitrije Milić.

"Aktuelni premijer Džastin Trudo pobedio je zahvaljujući svojoj ekonomskoj politici iz prethodne četiri godine mandata i vernim biračima u Torontu. Jaka ekonomija i najniža nezaposlenost od 1976. ublažile su gubitke koje su izazvale afere i pojedina neispunjena obećanja sa prethodnih izbora, poput reforme izbornog sistema i ekološke transformacije.“ naveo je Milić.

Upitan o očekivanjima od novog mandata Trudoa, Milić je naveo će se zbog nižeg rezultata u odnosu na prethodne izbore osloniti na manjinske partnere koji će ga ucenjivati da vodi više levičarske politike.

foto: AP

"Trudo će u narednom mandatu morati da se osloni na levičarsku Novu demokratsku stranku. Iz tog razloga bi trebalo očekivati više javne potrošnje, intenziviranje ekoloških politika i odlučniji stav prema proizvođačima fosilnih goriva.“ rekao je.

Takođe, Milić je naveo da je ponovna pobeda Trudoa udarac antiglobalizmu.

„Nakon pobede Trudoa i prethodnog prekomponovanja italijanske vlade, G7 će ostati pod kontrolom lidera koji se zalažu za multilateralizam. Antiglobalistička stranka Maksima Bernijea nije ušla u kanadski parlament, a konzervativci nisu iskoristili Trudoove ranjive tačke da preokrenu rezultat. U ovom momentu, deluje da antiglobalisti gube tempo“, zaključio je.

Kurir.rs/Restart magazin Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track