KIM BAGERIMA KREĆE NA JUŽNOKOREJSKO NASELJE: Bilo je simbol pomirenja, ali se severnokorejskom lideru nije svidelo zbog jedne stvari! (VIDEO)
Foto: EPA

brutalno

KIM BAGERIMA KREĆE NA JUŽNOKOREJSKO NASELJE: Bilo je simbol pomirenja, ali se severnokorejskom lideru nije svidelo zbog jedne stvari! (VIDEO)

Planeta -

Severnokorejski predsednik Kim Džong-un odlučio je da bagerima uništi jedan od simbola ionako labave saradnje sa susedima na jugu.

Turističko naselje na planini Kumgang, otvoreno 1998. godine kako bi ohrabrilo stanovnike Južne Koreje da posete Severnu Koreju, već godinama zjapi prazno. Zatvorili su ga 2008. nakon što je severnokorejski vojnik ubio južnokorejsku turistkinju.

foto: EPA

Zvanični Pjongjang pokušavao je poslednih godina da vrati turiste na Kumgang, ali zbog sankcija to nisu mogli da učine. Kim Džong-un je prilikom nedavne posete planini, zgrade čiju je gradnju finansirala Južna Koreja, nazvao “bednim”:

“Ovo je obični bućkuriš bez ikakvog nacionalnog karaktera. Zgrade mi liče na šatore koji se podižu kad neko područje pogodi prirodna katastrofa. Sve ovo ćemo srušiti. Izgradićemo moderne objekte po našem ukusu”, izjavio je.

Ideju da se Kumgang proglasi “simbolom saradnje dve Koreje” nazvao je greškom, piše Dejli Mejl.

Smatra i da, kako se naselje nalazi u Severnoj Koreji, ono ne može biti pod kontrolom južnih suseda.

foto: EPA

“Kumgang je na našoj zemlji koju smo izborili krvlju i svaka stena i drvo simbol su našeg suvereniteta”, kaže Kim.

Zvanične komunikacije između Pjongjanga i Seula nema još od februara, nakon što je neslavno propao samit Kim Džong-una i Donalda Trampa u Hanoju. Od tada Severna Koreja stalno ponavlja da sa svojim južnim komšijama nema o čemu da razgovara.

Odmaralište na Kumgangu izgradila je Hjundai grupa, a priča oko ubistva 53-godišnje turistkinje 2008. godine još je jedan u nizu kamena spoticanja između dve država. I dok severnokorejski zvaničnici tvrde kako se žena oglušila na njihova upozorenja da se zaustavi jer je ušla u vojnu zonu, u Južnoj Koreji kažu da je žena poslušala upozorenje i mirno stajala.

Nakon njenog ubistva obustavljene su turističke ture i zatvorene sve radnje i restorani.

Kurir.rs/Daily Mail Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track