OTAPANJE LEDA JE OTKRILO NEŠTO NEVIĐENO NA ARKTIKU: Ruska ekspedicija potvrdila ono o čemu se do sada samo nagađalo (VIDEO)
Foto: Profimedia

svaka čast

OTAPANJE LEDA JE OTKRILO NEŠTO NEVIĐENO NA ARKTIKU: Ruska ekspedicija potvrdila ono o čemu se do sada samo nagađalo (VIDEO)

Planeta -

Ruska mornarica saopštila je da je prilikom nedavnih ekspedicija otkrila pet novih ostrva, kojih pre nije bilo, i koja su nastala nakon topljenja glečera.

"Istraživači su tokom ekspedicije u avgustu i septembru u karte ucrtali ostrva koja još uvek nisu imenovana i koja su prethodno bila sakrivena ispod glečera", rekao je vođa Severne flote, admiral Aleksandar Moisejev.

"Naišli smo na nova ostrva zbog otapanja leda. Pre su na tom mestu bili glečeri, odnosno smatrali smo da se radi o delovima glavnog glečera. Nakon otapanja i promene temperature pojavila su se nova ostrva", rekao je Moisejev, koji je vodio ekspedicije, prenosi Gardijan.

Prema prošlomesečnom izveštaju Ujedinjenih nacija o globalnom zagrevanju, Arktik je u periodu od 2015. do 2019. godine izgubio više leda nego u bilo kom drugom petogodišnjem periodu od početka merenja.

Rusija je u poslednjih nekoliko godina otvorila niz vojnih i naučnih baza na Arktiku, a interes za tu regiju dodatno je porastao jer je globalno zagrevanje prouzrokovalo nastanak novih brodskih ruta i time pristup do sada nepristupačnim mineralnim sirovinama.

Tokom ekspedicije, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pronašlo pet novih ostrva u zalivu Vize, u blizini Nove Zemlje, velikog planinskog arhipelaga sa dva glavna ostrva.

Ostrva je ministarstvo uočilo i ranije na satelitskim snimcima, ali ovo je prva ekspedicija koja ih je videla uživo.

Kurir.rs/Guardian Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track