ANA (26) JE HEROJ SIRIJE! UBIJALA JE DŽIHADISTE ISLAMSKE DRŽAVE DO SAMOG KRAJA: A reči njenog oca će vam naterati suze na oči! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

heroina

ANA (26) JE HEROJ SIRIJE! UBIJALA JE DŽIHADISTE ISLAMSKE DRŽAVE DO SAMOG KRAJA: A reči njenog oca će vam naterati suze na oči! (VIDEO)

Planeta -

Otac prve Britanke koja je poginula boreći se protiv takozvane Islamske države u Siriji pokrenuo je kampanju kako bi dopremio ćerkine ostatke u Veliku Britaniju.

Ana Kembel (26) volontirala je sa kurdskim Jedinicama za zaštitu žena - brigade kurdske jedinice za zaštitu naroda u kojoj su sve žene - u opkoljenom gradu Afrinu kada je umrla u martu 2018. godine.

U Siriju je putovala preko Libana 2017. godine i pogođena je u navodnom turskom vazdušnom napadu.

Ana je osmi državljanin Britanije koji je poginuo u zemlji, ali prva žena.

Njen otac Dirk Kembel iz istočnog Saseksa pokrenuo je kampanju kako bi njeno telo dopremio kući iz regije koja je sada pod kontrolom Turske, piše Skaj njuz.

On je rekao kako su dosadašnji apeli kod britanske i turske vlade bili neuspešni, uprkos tome što se zna tačna lokacija njenog tela.

"Ministarstvo inostranih poslova ponovilo mi je više puta da 'rade najbolje što mogu'. Ali nisu uradili ništa da pomognu. Nije mi ostavljena nijedna opcija osim da se okrenem legalnoj borbi", rekao je Kembel.

Kako je istakao, "Ana je dala svoj život boreći se za slobodu, prava i živote drugih".

"Sramota je za Veliku Britaniju i za Tursku što je njeno telo ostavljeno da trune u ruševinama razrušenog grada", dodao je otac.

Ožalošćeni otac prikuplja sredstva za pravne troškove kako bi mogao da pokrene sudski postupak protiv Turske.

Kurir.rs/Skaj njuz/Dejli Mejl

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja