SLUČAJ KAMIONA SMRTI U KOJEM JE PRONAĐENO 39 TELA MIGRANATA ŠOKIRAO JE SVET: Evo zašto krijumčari koriste baš hladnjače za švercovanje ljudi! (VIDEO)
Foto: AP

jezivo

SLUČAJ KAMIONA SMRTI U KOJEM JE PRONAĐENO 39 TELA MIGRANATA ŠOKIRAO JE SVET: Evo zašto krijumčari koriste baš hladnjače za švercovanje ljudi! (VIDEO)

Planeta -

Krijumčari su koristili hladnjaču za švercovanje 39 kineskih migranata u Veliku Britaniju, jer su na taj način zaobišli proveru termičkim skenerom, tvrde pripadnici obezbeđenja u britanskim lukama.

Hladnjača je stigla u luku Purflit u Eseksu iz belgijske luke Zebriž. Osoblje obezbeđenja u obe luke opremljeno je termičkim kamerama kako bi detektovali skrivene putnike, ali te kamere deluju samo na tradicionalnim kontejnerima, dok na hladnjačama nemaju nikakvog efekta.

"Oprema za termičko snimanje ne radi na hladnjačama. Oni su jednostavno previše hladni i uređaj ne može da detektuje toplotu nikoga ko se u njima sakriva. Krijumčarske bande to vrlo dobro znaju", objasnio je jedan službenik.

Meštani Purflita rekli su Dejli mejlu da su često viđali grupe migranata u blizini mesta na kome je nađena hladnjača sa telima 39 Kineza. Izvori britanskog Tajmsa su otkrili da policija i lučke vlasti nisu reagovali na upozorenja lokalnog stanovništva da se u blizini dokova dešava šverc ljudi.

Stanovnici tvde da su na tom mestu videli kako grupe migranata prebacuju iz kamiona u minibuseve. Mnogi su prijavili da su nailazili na gomile bačenih pasoša.

Uprkos prijavljivanju takvih incidenata, lokalne vlasti nisu pokrenule istragu.

"Oni su uspeli da prođu od Zebruža do Purflita jer je oprema koju imaju obe luke beskorisna na hladnjačama. Ovo je veoma prometno mesto. Mi nemamo opremu, ljude i vreme neophodno za detaljnu proveru. Samo veće luke imaju potrebne resurse", rekao je drugi službenik.

Oba radnika obezbeđenja tvrde da je nemoguće pretražiti svaki kontejner koji prođe kroz luku i da se vrše samo nasumične provere. Takođe, hladnjače se retko otvaraju prilikom pregleda zbog straha da bi se mogla oštetiti roba unutra.

Kompanija koja upravlja lukom odbila je da komentariše broj provera koje vrši termičkom opremom, ali su meštani rekli da je nalaženje migranata u hladnjačama postalo "redovna pojava", kao i da je nekoliko puta reagovalo policijsko pojačanje i helikopteri.

Luke otkrivaju migrante unutar i rendgenskim snimanjem. Kamion uđe u tunel gde ga tim polako skenira u potrazi za znakovima života. Proces traje sat vremena, a kamioni se biraju nasumično. Takođe, stariji skeneri ne rade na hladnjačama jer one sadrže vakuum.

Timovi pogranične policije vrše i fizičke provere, ali se one retko obavljaju na hladnjačama.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja