Najnovije vesti

MISTERIJA SELA U POLJSKOJ: Već 10 godina nijedna porodica nije dobila muško dete, a evo šta naučnici kažu o ovom fenomenu!  (VIDEO)
Foto: Profimedia

rađaju se samo devojčice

MISTERIJA SELA U POLJSKOJ: Već 10 godina nijedna porodica nije dobila muško dete, a evo šta naučnici kažu o ovom fenomenu! (VIDEO)

Planeta

U selu Mijejske Odrzanske u Poljskoj već skoro 10 godina rađaju se isključivo bebe ženskog pola. U ovom malenog mestu koje se nalazi na jugu Poljske, blizu granice sa Češkom živi svega 300 ljudi. U protekloj deceniji rođeno je 12 beba, od toga nijedan dečak.

Nesvakidašnji slučaj medijima je zapao za oko tek ovog meseca, a o ovom fenomenu pišu i poznati svetski mediji.

Predsednik mesne zajednice Rajmund Friško, inače otac dve ćerke, ponudio je novčanu nagradu prvom bračnom paru koji postanu roditelji dečaka.

"Toliko su mediji pisali o nama da sam čak i razmišljao da nazovem ulicu po imenu prvog sledećeg rođenog dečaka. To bi definitivno bio lep poklon. Posadićemo hrast i imenovaćemo ga po njemu", rekao je Friško za britanski Telegraf.

Zašto se u ovom selu rađaju samo devojčice?

Pol bebe zavisi od toga da li sperma njihovog oca nosi X ili Y hromozom. X hromozom kombinuje se sa istim takvim hromozomom majke i u tom slučaju nastaje ženski pol deteta (XX). Sa druge strane, ukoliko se Y hromozom oca ukombinuje sa X hromozomom majke nastaje dečak (XY). Ukoliko pak muškarac ima jednak broj X i Y hromozoma, verovatnoća je 50:50 da će beba biti dečak ili devojčica.

Ovakav slučaj zaintrigirao je i naučnike koji su pokazali interesovanje za ovo selo, ali do sada konkretnog istraživanja o genetici stanovništva nije bilo.

Moguće je, međutim, da bi ovo mogla da bude samo slučajnost, u šta veruje Krejg Anderson, profesor statistike na Univerzitetu u Glazgovu.

"Ako pretpostavimo da postoji otprilike 50:50 šansi da parovi imaju dečaka ili devojčicu, on procenjuje da je verovatnoća da se u ovom selu rodi 12 uzastopnih devojčica 1/4096. To je teoretski gledano vrlo mala šansa, ali u praksi bilo koji uzastopni sled dečaka ili devojčice jednako je verovatan", rekao je profesor.

"Dakle, verovatnoća da će se u poljskom selu roditi 12 uzastopnih devojčica je 1/4096, ali isto su takve šanse da će od 12 novorođenčadi koji budu dolazili na svet biti šest devojčica i šest dečaka, po redosledu: dečak-devojčica-dečak-devojčica",dodao je on.

Anderson zaključuje da je ljudski mozak zapravo loš u računanju ideje nasumičnosti i verovatnoće paradoksa. Ukoliko opazimo bilo kakvu slučajnost slučajnost, napominje Anderson, imamo snažnu tendenciju ka tome da otkrijemo "kako i zašto", iako u ponekim situacijama odgovora nema.

Kurir.rs/IFC science

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...