Najnovije vesti

ZA ČUVANJE TAJNIH PODATAKA PENTAGON PLAĆA 10 MILIJARDI DOLARA: Majkrosoft pobedio Amazon u trci za basnoslovan ugovor o daljinskom skladištenju tajni!
Foto: EPA / Michael Reynolds, EPA / Kamil Zinhnioglu

politika i računari

ZA ČUVANJE TAJNIH PODATAKA PENTAGON PLAĆA 10 MILIJARDI DOLARA: Majkrosoft pobedio Amazon u trci za basnoslovan ugovor o daljinskom skladištenju tajni!

Planeta

Pentagon je kompaniji Majkrosoft dodelio ugovor od 10 milijardi dolara o "cloud computingu" ("računarstvu u oblaku") za daljinsko skladištenje tajnih podataka.

Za ovaj veliki projekat, nazvan "Zajednička odbrambena infrastruktura" (Joint Enterprise Defense Infrastructure, JEDI), licitirale su vodeće kompanije u oblasti tehnologije - Majkrosoft, Amazon, Oracle i IBM.

Oracle i IBM su eliminisani ranije tokom procesa, ostavljajući Majkrosoft i Amazon da se bore međusobno za ovaj kompjuterski ugovor.

Trump je u julu rekao da će administracija "nadgledati" proces dodeljivanja. On je često kritikovao Amazon i osnivača Džefa Bezosa, koji je takođe vlasnik Vašington posta.

foto: AP / Alex Brandon

Državni sekretar SAD za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponuđač.

foto: AP

Ovaj sistem će skladištiti i obrađivati ogromne količine tajnih podataka, omogućavajući američkoj vojsci da koristi veštačku inteligenciju kako bi ubrzala svoje planove i borbene sposobnosti.

Majkrosoft se još nije oglasio, a Amazon je saopštio da je iznenađen odlukom.

Prema julskom izveštaju istraživačke kompanije Gartner, Amazon drži skoro 48 odsto tržišta za skladištenje u oblaku, a na drugom mestu je Majkrosoft sa oko 16 odsto.

Tokom prošle godine, Majkrosoft se pozicionirao kao prijatelj američke vojske, isporučivši joj tehnologiju uprkos pritisku zaposlenih.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Michael Reynolds, Kamil Zinhnioglu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...