RUSIJA O AMERIČKIM TRUPAMA U SIRIJI: Štite krijumčare nafte koji zarade 30 MILIONA mesečno! To je međunarodno razbojništvo!
Foto: Profimedia

trka oko naftnih polja

RUSIJA O AMERIČKIM TRUPAMA U SIRIJI: Štite krijumčare nafte koji zarade 30 MILIONA mesečno! To je međunarodno razbojništvo!

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane danas je kritikovalo američki plan jačanja vojnog prisustva u Siriji, nazvavši ga "međunarodnim državnim razbojništvom" motivisanim željom za zaštitom krijumčara nafte, a ne bezbednosnim razlozima.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u petak da će Vašington rasporediti oklopna vozila i jedinice oko sirijskih naftnih polja kako bi sprečio da naftna polja dospeju u ruke militanata Islamske države, prenosi AP.

Ranije ovoga meseca je Donald Tramp povukao je oko hiljadu americkih vojnika sa severoistoka Sirije, nakon čega je Turska imala otvorene ruke za napad na kurdsku miliciju YPG u tom području.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da Vašington nema, po međunarodnom ili američkom pravu, mandat za jačanje svoje vojne prisutnosti u Siriji te da plan nije motivisan istinskim sigurnosnim brigama u regionu.

Americke jedinice i privatne vojne kompanije u istocnoj Siriji štite krijumčare nafte koji zarađuju preko 30 miliona dolara mesečno, dodaje se u navodima.

Rusija, koja poddržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, već dugo insistira na tome da je američka vojna prisutnost u Siriji ilegalna.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track