TRAMP POTVRDIO DA JE BAGDADI MRTAV: Povukao je u tunel sa sobom i troje male dece i digao sve u vazduh! Najgori terorista na svetu je umro kao kukavica! (VIDEO)
Foto: AP / Militant video

vođa islamske države

TRAMP POTVRDIO DA JE BAGDADI MRTAV: Povukao je u tunel sa sobom i troje male dece i digao sve u vazduh! Najgori terorista na svetu je umro kao kukavica! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Amerike Donald Tramp potvrdio je smrt lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija.

"Sinoć su SAD uhvatile najgoreg teroristu na svetu, Abu Bakra Al Bagdadija. Američka vojska ga je jurila i saterala u jedan od tunela gde se on digao u vazduh" rekao je Tramp.

On je dodao i da je iz kuće u kojoj je bio izvučeno 11 male dece koja su ostala nepovređena, ali i da su ubijene dve žene koje su bile sa Bagdadijem.

"U tunelu je ostao samo Bagdadi i nažalost njegovo troje male dece koju je uvukao sa sobom. tako ih je odveo u sigurnu smrt. Stigao je do kraja tunela dok su da naši psi jurili. Tada je aktivirao pojas sa eksplozivom ubivši sebe i troje dece" objasnio je Tramp.

"Imali smo informacije gde ide, ali je on stalno menjao planove. Videli smo da je tamo, znali smo za taj objekat i za tunele. Većina tunela je bila slepa, jedan nije, ali taj smo pokrili. Spustili smo se sa osam helikoptera. Nismo hteli da idemo na glavni ulaz jer je to bila zamka", rekao je Tramp i dodao da je u operaciji više El Bagdadijevih ljudi ubijeno nego što je preživelo.

Tramp je rekao da se tunel urušio a da je Bagdadijevo telo razneto, ali da je na osnovu obavljenih testova definitivno potvrđeno da je to vođa Islamske države.

"Onaj koji je terorisao svet i širio strah umro je plačući i izbezumljen od straha na kraju tunela. Umro je kao kukavica a ne kao junak" rekao je Tramp.

Kako je rekao, SAD su godinama tražile Al Bagdadija i njegovo hvatanje i ubijanje je bilo jedan od glavnih zadataka njegovog mandata.

Al Bagdadi je poginuo u napadu američke vojske nedaleko od Idliba, blizu granice Sirije i Turske.

foto: AP / Andrew Harnik

Tokom konferencije Tramp se zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima za pomoć, navodeći da su Rusi bili veoma kooperativni.

"Ovo je još jedan podsetnik da ćemo i dalje loviti preostale teroriste ID, a to važi i za druge terorističke organizacije, oni su isti u našim očima. Za Al Bagdadija su radili luzeri, u nekim su situacijama bili uplašeni psići, a u drugima nemilosrdne ubice", rekao je Tramp.

Trampovo obraćanje javnosti usledilo je, nakon što je na Tviteru napisao: "Nešto veliko se upravo dogodilo".

I visoki turski zvaničnik kaže da je, prema njegovim saznanjima, Abu Bakr al-Bagdadi stigao na lokaciju u Siriji 48 sati pre američke vojne akcije za koju se veruje da je usmerena na vođu grupe Islamska država i kojoj je on izgubio život.

On je rekao da je došlo do "bliske koordinacije" između dve strane i da je turska vojska imala informacije o raciji, prenosi AP.

Kurir.rs / BBC

Foto: AP / Militant video

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track