TRAMP SE POHVALIO UBISTVOM BAGDADIJA PA ŠOKIRAO: Evo kakva je veza sadašnjeg predsednika SAD sa Osamom bin Ladenom (VIDEO)
Foto: AP

šta reći

TRAMP SE POHVALIO UBISTVOM BAGDADIJA PA ŠOKIRAO: Evo kakva je veza sadašnjeg predsednika SAD sa Osamom bin Ladenom (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp lažno tvrdi da je predvideo pretnju koja dolazi od Osame bin Ladena pre bilo koga drugog.

Na konferenciji za štampu mna kojoj je najavio smrt lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija, Trump je tvrdio da ga niko nije slušao kada je rekao da je Bin Laden opasan pre napada 11. septembra.

Predsednik tvrdi da je predviđanje dao u svojoj knjizi „Amerika koju zaslužujemo“, koja je objavljena 2000. godine, i požalio se da za to nije dobio nikakvu zaslugu.

"Napisao sam knjigu, vrlo uspešnu knjigu, i u toj knjizi, otprilike godinu dana pre nego što je Svetski trgovinski centar razoren, rekao sam:" Postoji neko po imenu Osama bin Laden. Bolje ga ubijte ili uhvatite ... Veliki su problemi ", rekao je Tramp.

"Nikada niko nije čuo za Osamu bin Ladena sve do Svetskog trgovinskog centra", dodao je netačno.

Međutim, tvrdnja gospodina Trumpa je netačna po nekoliko fronta. Iako je Bin Laden spomenut u Americi koju zaslužujemo, njegova pojava je u najboljem slučaju prolazna i ne dolazi u obliku predviđanja njegove pretnje.

Bivši vođa Al Kaide spominje se jednom u knjizi, u odlomku o različitim sigurnosnim pretnjama s kojima se suočavaju SAD.

U paragrafu u kojem Tramp i njegov koautor Dejv Šiflet navode potencijalne opasnosti, rekao je: „Jednog dana nam je rečeno da je tajna figura bez fiksne adrese po imenu Osama bin Laden javni neprijatelj broj jedan, a američki borbeni avioni bacaju bombe na njegov kamp u Avganistanu. Pobegne pod neku stenu, a vesti se kasnije fokusiraju na nove neprijatelje".

Tramp je predvideo da će se u SAD-u uskoro dogoditi veliki teroristički napad i upozorio je na zločin zbog kojeg bi „bombardovanje Trgovinskog centra (1993. godine) izgledalo kao deca koja se igraju petardama“.

Međutim, nije spomenuo Bin Ladena ili al-Kaidu kao potencijalne aktere takvog napada. Čak i da je predsednikova knjiga predviđala da je Bin Laden značajna pretnja, on u tome ne bio prvi.

Američke obaveštajne agencije su bile dobro upoznate sa Bin Ladenom do 2000. godine nakon bombaških napada u ambasadi Sjedinjenih Država 1998. godine koji su Al Kaidu stavili pod lupu javnosti.

Kurir.rs/Independent Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track