ISTORIJSKI TRENUCI ZABELEŽENI KAMEROM: Ove dve slike pokazuju kolika je razlika između Trampa i Obame (FOTO)
Foto: AP

važne vesti

ISTORIJSKI TRENUCI ZABELEŽENI KAMEROM: Ove dve slike pokazuju kolika je razlika između Trampa i Obame (FOTO)

Planeta -

Fotografije snimljene u Beloj kući pokazuju izrazitu različirost u stilu dvojice predsednika SAD, Baraka Obame i Donalda Trampa.

Reč je o fotografijama koje pokazuju dva predsednika dok saopštavaju veoma važne vesti- smrt lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija, odnosno, lidera Al Kaide Osama bin Ladena 8 godina ranije.

Bela kuća je u nedelju objavila fotografiju Donalda Trampa okruženog petoricom viših bezbednosnih savetnika u trenutku dok nadgledaju operaciju američke vojske u Idlibu, u Siriji, u kojoj je poginuo Bagdadi.

foto: AP

Na fotografiji su prikazana šestorica muškaraca u tamnim odelima i uniformama kako poziraju fotografu gledajući pravo strogim pogledima.

Pritom je predsednički grb na fotografiji vidljiv tačno iznad Trampove glave.

Fotografija poziva na poređenje sa snimkom iz iste "krizne sobe" Bele kuće, čiji je zvanični naziv "konferencijska sala Džon F. Kenedi", na kojem u maju 2011. predsednik Barak Obama okružen saradnicima nadgleda operaciju američkih marinaca u kojoj je ubijen Bin Laden.

Na toj fotografiji, na kojoj snimljeni akteri nisu pozirali, prikazano je 13 potpuno ili delimično vidljivih lica koja okružuju pretrpani sto.

foto: Profimedia

Obama na fotografiji ima polo majicu i lagani mantil i nagnut je napred na stolici koja je malo izmeštena iz centra, a najekspresivnije lice na snimku ima državna sekretarka Hilari Klinton koja drži ruku na ustima dok pored nje sedi ministar odbrane Robert Gejts.

Trampova fotografija, s predsednikom u centru i ozbiljnim izrazom lica, više je formalna i ima za cilj da "dočara predsednikov interes da iskaže moć i veličanstvenost" njegove kancelarije.

Američka agencija AP navodi i da ta fotografija prikazuje uzak krug savetnika u koje on ima poverenje.

Jedini detalj koji remeti formalnost snimka je mnoštvo kablova i kompjutera na stolu ispred šestorice muškaraca.

Manje formalna Obamina fotografija odiše neizvesnošću, u "kriznoj sobi" je toliko velika gužva da je predsednički grb jedva vidljiv.

Čini se da soba pretrpana ljudima tokom nadgledanja američke operacije u Pakistanu u kojoj je ubijen Bin Laden odražava Obamin interes da dobije širi spektar opcija od skupljeg savetničkog tima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track