Najnovije vesti

LETEĆI EKSPONAT MOŽE DA POBEDI F-35: Šokantna analiza otkriva slabosti američkog superaviona u sukobu sa Irancima (VIDEO)
Foto: EPA, Wikipedia

neviđeno

LETEĆI EKSPONAT MOŽE DA POBEDI F-35: Šokantna analiza otkriva slabosti američkog superaviona u sukobu sa Irancima (VIDEO)

Planeta

Analitičari kažu da bi stari iranski borbeni avioni mogli biti ozbiljna pretnja modernim borbenim aviona F-35.

Zvuči neverovatno, ali poslušajmo šta kažu stručnjaci. Hipotetički, iako ne baš daleko od stvarnosti, Amerika je objavila rat Iranu i samouvereno šalje „nevidljive“ F-35, spremne za borbu. Za nekoliko minuta će biti iznad cilja i boriti se s iranskim snagama, koje deluju u nekim od najstarijih borbenih aviona u svetu.

Sada ste u „bliskoj borbi“. Najnapredniji svetski avion pete generacije, takozvani “leteće kompjuter”, sposoban je upadne u vazdušni prostor a da ne bude otkriven i bori se protiv četiri decenije starog konkurenta. Odjednom shvatite da ste u velikoj nevolji. U manevrima vam sve odgovara, ali srce vam kuca i hoće da iskoči, jer možete umreti, možda ćete biti oboreni. Šta onda radite?

Nedavni testovi pokazali su da bi se ovaj scenario u stvari bio veoma moguć. Teško je poverovati, ali zvanični izveštaj koje objašnjava ograničenja modernih aviona u potencijalnom sukobu s F-16 otkrilo je sva ograničenja F-35, izveštava je američki časopis Nešnel Interest. Iranci, sa svojim četiri starim F-4, F-5 i F-14, izgleda da nemaju šanse ako Amerikanci lete s onim što im je verojatno najnapredniji borbeni avion na svetu.

Kao prvo,F-35, iako nov, ne mora nužno imati sjajne letačke sposobnosti. 2015. je neko povezan s testiranjima F-35 objavio službeni izveštaj u kojem je izneo nedostatke ovog „nevidljivog“ aviona. “F-35 ima izraziti energetski nedostatak. Neodgovarajuću „pitch” brzinu (brzinu po Y osi), i energetski deficit koji će se vremenom povećavati“, napisao je neimenovani testni pilot aviona F-35 u razočaravajućem izveštaju od pet stranica.

Žalbe pilota su se nastavile. “Leteće osobine u pomešanom području, 20 do 26 stepeni ugao napada, nisu bile intuitivne ili povoljne”, napisao je pilot dodavši da nema smisla da pilot F-35 ulazi u trajnu, blisku okretnu bitku s neprijateljskim pilotom. “Nisu postojali uverljivi razlozi za verovati u pobedu i borbi u tom segmentu”, dodao je on.

Otkriće pilota naglašava ono što mnogi posmatrači dugo sumnjaju kod F-35. Premda bi mu svojstva za izbegavanje radara i vrhunski senzori mogli omogućiti da zauzme povoljan položaj za ispaljivanje raketa dugog dometa, pri bliskoj borbi F-35 se gotovo ne može istaći. Je li onda njegova superiornost mit?

Ako iranski pilot bude preživeo do trenutka kada se susretne s F-35 i prisili „nevidljivi“ na dvoboj, iranski bi mogao oboriti F-35, kažu simulacije borbi. Vredno je napomenuti da iranske snage imaju desetine borbenih aviona koji su izvrsni u ovom području, navodi se u izveštaju kojeg je objavio Nešenel Interest.

Na primer, to su američki F-5 „Tigrovi“. Bivši pilot američke mornarice Frančesko Čerici koji je u F-5 leteo u protivničkoj ulozi u simuliranoj borbi s F-35, pohvalio je avion u članku iz 2019. “Tigar“ je bio čist, sa samo jednim AIM-9 i telemetrijskom podlogom na vrhovima krila, te povremenim pomoćnim rezervoarom zaa gorivo”, napisao je on.

“Lagano je kliznuo kroz jedan Mah. F-5 vam je par motora i krila. Bilo je tako jednostavno”, napisao je američki pilot. „Aerodinamički će F-5 uvijek biti ono što zovemo borbeni avion treće generacije, a F-35 i F-22 su sada u petoj generaciji. U poređenju sa modernim avionima, on je spor i loš u neprekidnom manevru, a da ne spominjemo da nema „nevidljivost“, osim njegove male veličine“, piše američki časopis.

„Ali uz samo nekoliko izmena, F-5 se pretvara u vazdušnu pretnju prijetnju. “, piše časopis.

“Tako opremljen „Tigar“ za avione „Super Hornets“ i F-35 može biti ozbiljna pretnje, što se posebno videlo u uslovima treninga“, kaže Frančesko Čerici.

Po riječima američke ikone borbenog vazduhoplvstva i legende Čaka Jegera, nije metal oko pilota, već pilot to vidi i ko je prvi. To se bezbroj puta pokazalo u dvobojima, bilo u Koreji ili Vijetnamu.

Iran doista nadograđuje svoju flotu F-5, iako modifikacije verojatno neće uključivati najnovije senzore. Dakle, ako je F-5 takav, bez obzira na starost, može steći prednost nad F-35. Opet ponavljamo, pod uslovom da pilot F-5 preživi do ulaska u dvoboj, navodi magazin. Ali to je velika nedoumica i tako se ne kreće u bitku. Piloti F-35 sada razumeju ograničenja svojih aviona i sigurno bi dali sve od sebe da izbegnu dvoboj s Irancima, čija je motivisanost da odbrane svoju zemlju jasna.

Nije isključeno da bi se nekoliko pilota žrtvovalo samo da jedan, posebno obučen, na svom „Tigru“ uspe doći do F-35 i pokuša da iskoristi prednosti bliske borbe. Čak i američki časopis priznaje da će Iranci „možda mamiti Amerikance ili ih nekako prisiliti na blisku borbu“. Za „utehu“ nagazin zaključuje da je nejasno kako bi to mogli da urade, obzirom na ogromnu prednost Amerikanaca u senzorima i jasne informacije o situaciji na bojnom polju.

Kurir.rs/ Logično.com Foto: Vikipedija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...