ORBAN SPREMA PATROLE KA SRBIJI, A PRATE GA JOŠ 3 DRŽAVE: Ako se poveća pritisak migranata na Mađarsku, oružane snage kreću na granicu!
Foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

migrantska kriza

ORBAN SPREMA PATROLE KA SRBIJI, A PRATE GA JOŠ 3 DRŽAVE: Ako se poveća pritisak migranata na Mađarsku, oružane snage kreću na granicu!

Planeta -

U okviru Višegradske grupe, postoji dogovor da Češka, Poljska i Slovačka pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske, ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, istakao da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija veoma dobro svesne šta znače migracija i nelegalni prelasci granica.

"Obojica znamo šta znači kada mase pokušaju da pređu naše granice i nelegalno prođu kroz naše zemlje. Znamo kako je kada ne dolaze kod nas, već samo žele da prođu i znamo kako je kada zakon, nacionalni interesi i humanost u rukovanju stvarima na ispravan način u sukobu jedni sa drugim", rekao je Orban.

On je dodao da Mađarska veoma saoseća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dve zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi.

Šarec je ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno snažni u obastima ekonomije i turizma, dodajući da je sa Orbanom mahom razgovarao o produbljenju ekonomske saradnje.

On je dodao da dve zemlje stalno razgovaraju i da žele da intenziviraju bilateralne odnose i istakao značaj da Slovenija ima suseda, "koji nas razume i poštuje".

Kada je reč o migracijama, Šarec smatra da je najbolje rešenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porekla migranata kao i da se spreči da oni napuštaju svoju otadžbinu. On je pozvao EU da osmisli zajedničku politiku po tom pitanju.

(Kuririr.rs/Tanjug/Foto: EPA/Chris Kleponis/POOL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track