DŽONSON PONOVO IZVISIO: Ni iz trećeg puta nije dobio podršku parlamenta za održavanje prevremenih izbora! (VIDEO)
Foto: EPA/UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR

nije dobio većinu

DŽONSON PONOVO IZVISIO: Ni iz trećeg puta nije dobio podršku parlamenta za održavanje prevremenih izbora! (VIDEO)

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson ni iz trećeg pokušaja nije uspeo da dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu za održavanje prevremenih izbora 12. decembra. Za glasanje mu je bila potrebna podrška Laburista, koji nisu glasasli, prenosi Gardijan.

Predlog nije dobio neophodnu većinu pošto je za glasalo samo 299 poslanika, prenosi Rojters.

Džonson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu da osigura da se izbori održe u decembru podnošenjem predloga zakona za koji je potrebna prosta većina.

Kako bi do toga došao, britanskom premijeru treba podrška opozicionih stranaka – Škotske nacionalne partije i liberalnih demokrata koji su bili za to da se izbori održe 9. decembra.

"Kasnije večeras, vlada će saopštiti kratki predlog zakona o izborima 12. decembra, kako bismo konačno mogli da završimo sa Bregzitom. Ova zemlja više ne sme biti talac parlamenta. Imamo sjajan novi predlog, vreme je da ga predstavimo glasačima", rekao je Džonson nakon glasanja.

Posle skoro četiri godine mučne raspave o Bregzitu, Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je ranije smatrano jednim od najstabilnijih demokratija u EU, ostaje podeljeno kad je reč o rešenju za razvod od Brisela, ocenila je agencija Rojters.

Evropska unija je juče prihvatila je da se Bregzit odloži najkasnije do 31. januara.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: EPA/UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track