PENZIONERI U STAROM SANDUKU DRŽALI KUKURUZ ZA PILIĆE, NE ZNAJUĆI DA VREDI PRAVO BOGATSTVO: Sada su bogatiji za najmanje 11.000 dolara, a priča koja se krije iza ovog predmeta je neverovatna! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

ROĐAK IM OTVORIO OČI

PENZIONERI U STAROM SANDUKU DRŽALI KUKURUZ ZA PILIĆE, NE ZNAJUĆI DA VREDI PRAVO BOGATSTVO: Sada su bogatiji za najmanje 11.000 dolara, a priča koja se krije iza ovog predmeta je neverovatna! (VIDEO)

Planeta -

Sanduk luksuznog francuskog brenda "Luja Vitona", star 150 godina, pronađen je kod starijeg ukrajinskog para koji je u njega odlagao kukuruz za kokoške ne znajući njegovu vrednost.

Aleksandar i Aleksandra Sohranič iz Mohnača nisu mogli ni da pretpostave kakav istorijski artefakt čuvaju u kući. Ipak, sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje raznih stvari. Veruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici.

foto: Youtube/Printscreen

Ukrajinski penzioneri tako su godinama premeštali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije prosvetlio. Njih dvoje u početku nisu ni pokušavali da prodaju sanduk, već su ga odmah odneli u lokalni etnografski muzej.

foto: Youtube/Printscreen

Direktor muzeja Maksim Bulah ispričao je da je proverio autentičnost sanduka u butiku ovog brenda u Kijevu. Tada je saznao da je sanduk verovatno proizveden početkom 1880. godine i da bi mogao da košta najmanje 11.000 dolara. To bi bila ogromna svota novca za dva penzionera, ali artefakt bi zapravo mogao da donese mnogo više novca na aukciji, s obzirom na to da iza sebe može imati prilično uzbudljivu istoriju. Neke sanduke istog brenda aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara.

foto: Youtube/Printscreen

Bulah veruje da je baš ovaj sanduk ispao iz ruskog carskog voza koji je na području Ukrajine izleteo iz šina 1888. godine. U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar III pridržao krov kočije na svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobegne. Tada su uspeli da spasu isanduk. Međutim, ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je takođe kao trofej mogao da donese kući vojnik Sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svetskog rata.

Dok čekaju na aukciju i novac od starog sanduka, Aleksandar i Aleksandra zamenili su sanduk limenim loncem koji takođe dobro čuva hranu za njihove piliće.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track