DA SI MANJE GEJ, SVE BI BILO OKEJ: Policajac iz SAD dobio 20 miliona dolara odštete zbog diskriminacije! (VIDEO)
Foto: AP

bizarno

DA SI MANJE GEJ, SVE BI BILO OKEJ: Policajac iz SAD dobio 20 miliona dolara odštete zbog diskriminacije! (VIDEO)

Planeta -

Policajcu iz Misurija sud je odredio gotovo 20 miliona dolara odštete jer su ga u njegovoj policijskoj postaji diskriminisali zbog njegove homoseksualne orijentacije i jer su mu poručili da "bude malo manje gej".

Kit Vajldhaber, policijski službenik okruga Sent Luis, podneo je prije nekoliko godina zahtev za unapređenjem u poručnika, na što je reagovao Džon Sarasino koji je u to vreme bio u policijskom okružnom odboru.

"Komanda ima problem s Vašom seksualnošću", Sarasino je, prema sudskim dokumentima, rekao Vajlhaberu. "Ako stvarno želite da budete unapređeni, morate biti malo manje gej“, rekao mu je on.

Saracino je tokom suđenja negirao da je tako nešto rekao, piše CNN.

Vajlhaber tada nije dobio unapređenje i uskoro je podneo tužbu američkom Odboru za jednake mogućnosti zapošljavanja i Misourijskoj komisiji za ljudska prava. Nekih mesec dana nakon što je nadležnim službama prijavio diskriminaciju, prebacili su ga s poslepodnevne smjene u noćnu i to na područje koje je oko 43 kilometara udaljeno od mesta na kojem živi.

Nakon što je premešten, on je podnio još jednu tužbu, ovoga puta navodeći nezakonitu odmazdu.

U petak je porota odlučila kako su optužbe Vajldhaber opravdane pa su opštinari pozvali rukovodstvo policijske uprave da podnese ostavku.

Visoki zvaničnik okruga Sent Luis, Sem Pejdž, rekao je u nedjelju da će Opština uskoro imenovati nove članove policijskog odbora. "Sadašnji policijski odbor i trenutni šef policije godinama su verno služili okrugu. Ali, došlo je vreme za promene u rukovodstvu koje moraju da krenu s vrha“, kazao je Page.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track