BRITANCI ZBOG BREGZITA OSTAJU BEZ KOVANICA: Spremali specijalnu seriju, sada moraju da je unište! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

BRITANCI ZBOG BREGZITA OSTAJU BEZ KOVANICA: Spremali specijalnu seriju, sada moraju da je unište! (VIDEO)

Planeta -

Kovanice kojim se obeležava Bregzit u vrednosti od 50 penija koje su trebale ući u opticaj 31. oktobra biće pretopljene i reciklirane, saopštio je britanski Trezor.

Tri miliona novčića planirano je da bude pušteno u znak napuštanja Britanije iz EU. Na naličju kovanica trebalo je da stoji natpis: "Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima", kao i istorijski datum kada je Velika Britanija trebalo da izađe iz EU - 31. oktobar 2019.

Ali, kovanice su po drugi put zastarele jer je Britancima odobreno produženje roka za Bregzit do januara 2020. godine Kovanice Bregzita od 50 penija u početku su trebale da budu objavljene 31. marta 2019, a napravljeno je oko 1.000 prototipova ove verzije.

Trezor kaže da će poslednja oktobarska serija biti reciklirana, što znači da će se ona rastopiti i umesto njih preraditi u druge kovanice. Mediji su pitali koliko je novčića od 31. oktobra 2019. godine proizvedeno i da li su martovski rastopljeni i reciklirani.

Trezor nije hteo da otkrije koija je cena izrade kovanica, ali ističu da troškove proizvodnje kovanica snosi Trezor, dok troškove proizvodnje prigodnih kovanica snosi Kraljevska kovnica.

Kovanice su napravljene od metala zvanog bakro-nikal, koji se sastoji od 75 posto bakra i 25 posto nikla. Ali iako su planovi za kovanicu za Bregzit trenutno propali, Ministarstvo finansija kaže da i dalje planira da ih pusti u opticaj kada Britanija konačno napusti EU.

Kovanice sa greškom na njima su vrlo popularne među kolekcionarima i mogu da vrede mnogo više od niminalne vrednosti. Jedna od najdragocenijih kovanica 50p je dizajn akvatike izdan kao deo serije Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Druga najvrednija greška 50p je sa Falklandskih ostrva na kojima je predstavjena pogrešna vrsta pingvina, koji se prodaju za preko 114 funti.

U međuvremenu, „Nju Pens“ novčići kovani 1983. godine na aukciji će doneti oko 100 funti, a srebrni 2p mogao bi mogao da košta oko 200 funti.

Kurir.rs/Sun

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track