UMRLA SADAKO OGATA: Bivša komesarka UN preminula u 92. godini
Foto: EPA

tuga

UMRLA SADAKO OGATA: Bivša komesarka UN preminula u 92. godini

Planeta -

Sadako Ogata, bivši visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice, preminula je u 92. godini, javlja japanska a televizija NHK, ne navodeći uzrok smrti.

Ogata je bio UN-ov poverenik za izbeglice tokom rundanskog genocida i ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-ih.

Unuka bivšeg premijera Cujošija Inukai-a, Sadako Ogata stekla je doktorat iz politologije na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, a kasnije je bila specijalni predstavnik Japana za obnovu Avganistana.

Novinska agencija Kiodo izvestila je da je Sadako Ogata preminula prošle nedelje u utorak, ali Rojters nije uspeo da kontaktira njenu porodicu ili druge predstavnike koji bi mogli da potvrde informaciju.

U intervjuu za Rojters 2015. godine, Sadako Ogata pozvala je Japan na veće angažovanje u pitanju izbeglica.

"Japan mora pripremiti uslove za doček ljudi - ne da bi dočekali sve, već one koji su u potrebi, koji imaju ozbiljne potrebe i koji žele da dođu", rekla je ona.

"Mislim da moramo biti otvoreni da bismo ih primili", dodala je.

Japan, gde su mnogi ponosni na kulturnu i etničku homogenost, samo je prošle godine prihvatio 42 izbeglice, od više od 10.000 zahteva.

"Da je bilo milion izbeglica bilo bi drugačije, ali stopa dolaska nije toliko visoka i glupo je reći da Japan nema resurse", rekla je tom prilikom Sadako Ogata.

Rođena je u Tokiju, a odrasla u SAD-u i Kini, gde joj je otac bio diplomata.

Nakon studija u Japanu i SAD-u i njene univerzitetske karijere, počela je da radi u Ujedinjenim nacijama 1970-ih. Vodila je Japansku agenciju za međunarodnu saradnju od 2003. do 2012. godine. godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track