Najnovije vesti

POTRAGA ZA KRVAVIM BLAGOM: Pre nego što je likvidiran lider džihadista  ZAKOPAO U PUSTINJI 25 MILIONA DOLARA! (VIDEO)
Foto: EPA/YAHYA NEMAH, Profimedia

počeo lov

POTRAGA ZA KRVAVIM BLAGOM: Pre nego što je likvidiran lider džihadista ZAKOPAO U PUSTINJI 25 MILIONA DOLARA! (VIDEO)

Planeta

LONDON - Abu Bakr al Bagdadi, vođa Islamske države, za života je u iračkoj pustinji sakrio blago u kešu, zlatu i srebru čija je vrednost 25 miliona dolara!

Deo zakopanog Bagdadijevog blaga već su pronašli lokalni irački farmeri.

foto: EPA/YAHYA NEMAH

Stihovi iz Kurana

To tvrdi Muhamed Ali Sajet, jedan od bliskih Bagdadijevih saradnika čije su informacije pomogle u lociranju vođe džihadista i samozvanog kalifa. Ali Sajet je u rodbinskim vezama sa Bagdadijem (oženjen je jednom od njegovih rođaka) i pripadnik je Islamske države od 2015.

Njega su pre dva meseca u Bagdadu uhapsile iračke bezbednosne snage i prilikom ispitivanja je otkrio detalje o kretanju i načinu skrivanja najtraženijeg teroriste na svetu.

"Bagdadi je, kao i većina lidera Islamske države, imao običaj da u pustinji skriva novac u kešu, uglavnom dolare, zlato i srebro. On je u podzemne bunkere koje je ukrašavao religijskim tekstovima zakopao najmanje 25 miliona dolara. Neke od tih bunkera u iračkoj pustinji kasnije su pronašli lokalni stočari nomadi", rekao je Ali Sajet i opisao kako izgleda jedan od tih bunkera.

"Dugačak je oko osam metara, a širok oko pet. U njemu se nalazi biblioteka s puno verskih knjiga, a na zidovima su citati iz Kurana. Bagdadi je sakrivao blago za crne dane. Sigurno nije očekivao da će biti otkriven jer je mnogo brinuo o svojoj sigurnosti.

Zaradili milijarde

Islamska država je na vrhuncu moći 2014. i 2015. zarađivala oko dve milijarde dolara godišnje. Veliku količinu keša džihadisti su uzeli iz centralne iračke banke u Mosulu.

Džihadisti su zaradili veliko bogatstvo prodajom nafte, gasa, oporezivanjem hrišćana koji su živeli na njihovoj teritoriji, ucenama, pljačkom, naplatom otkupnine za oslobađanje otetih. Prodavali su i arheološko blago.

Grobnica u moru SAHRANJEN KAO I BIN LADEN

foto: AP/Militant video

Posmrtni ostaci lidera Islamske države sahranjeni su u moru baš kao i ostaci Osame bin Ladena, lidera Al Kaide, potvrdio je neimenovani američki zvaničnik. Američke vlasti nisu objavile detalje o tome koji je američki ratni brod korišćen tokom sahrane, niti u koje more je El Bagdadijevo telo spušteno. Prema islamskim običajima preminuli se uglavnom sahranjuju u zemlji, bez kovčega, pre petodnevnog perioda molitvi, ali SAD nisu želele da El Bagdadijev grob postane svetilište za teroriste.

Donald Tramp

UBILI SMO I NASLEDNIKA

foto: Profimedia

Donald Tramp juče je poručio da su američke trupe ubile naslednika Abua Bakra al Bagdadija, ali nije naveo njegovo ime. - Upravo je potvrđeno da je naslednik likvidiran. On bi najverovatnije postao novi vođa Islamske države, ali je sada mrtav - poručio je on.

Kurir.rs/ Foto: EPA/Profimedia/Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...