Najnovije vesti

OČEKUJE NAS NIKAD ČUDNIJA ZIMA: Hladni talas sledi već na početku, biće mnogo oluja, snega i poplava koje donose haos! Evo kada će biti najgore i kakva situacija čeka Balkan!
Foto: EPA

spremite se

OČEKUJE NAS NIKAD ČUDNIJA ZIMA: Hladni talas sledi već na početku, biće mnogo oluja, snega i poplava koje donose haos! Evo kada će biti najgore i kakva situacija čeka Balkan!

Planeta

Meteorološki servis AccuWeather objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Severne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Dok će u većem delu Evrope biti mnogo oluja, snega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

"Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine", prognozira meteorolog Džejson Nikols. Umesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

"Ova regija mogla bi da ima duga suva i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dve ili tri nedelje", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi AccuWeathera.

"To će doprineti oskudnoj snežnoj sezoni u planinama", dodao je Rojs.

Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

Početak zime neće obeležiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

"Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi sve do kasnije u sezoni", rekao je Rojs.

Najviše snega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Aktivan početak sezone jakih vetrova predviđa se za britanska ostrva, severnu Evropu i Skandinaviju.

Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

"Oluje će biti najaktivnije početkom januara", predviđa meteorolog Rojs.

Zbog oluja delovima Velike Britanije pretiće i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

"Drugi deo zime biće mnogo mirniji nego njen početak", predviđaju meteorolozi.

"Dok će oluje harati severom Evrope, veće količine kiše i snega trebalo bi da donesu olakšanje za veći deo Evrope – od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom leta. Reka Rajna je tokom leta opet presušila, a jesen nije donela veće količine kiše koje bi pomogle u rešavanju teške situacije", kažu meteorolozi.

foto: EPA

"Iako će Pirenejsko poluostrvo napokon doživeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovešće do bujanja vegetacije, što bi tokom proleća i leta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara", upozoravaju meteorolozi.

U severnim Alpima očekuju se i velike količine snega, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se sneg počinje topiti, poput lavina i poplava.

Kurir.rs/accuweather.com

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...