Najnovije vesti

DANSKA ODOBRILA SEVERNI TOK 2: Pala i poslednja prepreka, a evo kroz koje zemlje će gasovod prolaziti
Foto: EPA

dugačak 1.269 kilometara

DANSKA ODOBRILA SEVERNI TOK 2: Pala i poslednja prepreka, a evo kroz koje zemlje će gasovod prolaziti

Planeta

Danska agencija za energetiku izdala je dozvolu kompaniji "Severni tok 2 AG" za izgradnju dela gasovoda "Severni tok 2" kroz njene teritorijalne vode, jugoistočno od ostrva Bornholma u Baltičkom moru.

Ovim je uklonjena poslednja velika prepreka za projekat ruskog gasovoda, koji je podelio Evropsku uniju zbog protivljenja Sjedinjenih Država i nekoliko istočnoevropskih zemalja koje tvrde da će taj cevopvod povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

foto: EPA

"Na osnovu konsultacija i neposrednog dijaloga sa relevantnim danskim vlastima, Danska agencija za energetiku je procenila da je, sa aspekta životne sredine i pitanja bezbednosti, najpovoljnija ruta na jugoistoku za koju je data dozvola", navodi se u saopštenju Danske agencije za energetiku.

Danska je sada u obavezi da "dozvoli izgradnju tranzitnih cevovoda... i ako je potrebno, da odredi trasu na kojoj bi cevi trebalo da se polažu.

Ranije ovog meseca, Gasprom je saopštio da je 83 odsto gasovoda Severni tok 2 - čija je dužina 1.269 kilometara u Baltičkom moru - završeno, dodajući da se očekuje da će gasovod biti završen do kraja ove godine.

Projekat "Severni tok 2" predviđa izgradnju dve linije gasovoda kojim će se isporučivati oko 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa direktno u Nemačku i druge evropske zemlje. Cevovod za transport ruskog prirodnog gasa u Evropu, prema projektu, treba da prolazi preko teritorije Danske, Finske, Nemačke, Rusije i Švedske.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...