ZA DESNIČARSKO NASILJE VEĆE KAZNE: Nemačka uvodi strožije praćenje govora mržnje na internetu i oštrija pravila za nošenje oružja!
Foto: EPA / Jens Schlueter

protiv ekstremizma

ZA DESNIČARSKO NASILJE VEĆE KAZNE: Nemačka uvodi strožije praćenje govora mržnje na internetu i oštrija pravila za nošenje oružja!

Planeta -

Nemačka vlada danas je odobrila mere za borbu protiv političkog nasilja desničara, uključujući pooštrena pravila o vlasništvu oružja i strožije praćenje govora mržnje na internetu.

Vlada kancelarke Angele Merkel bila je pod pritiskom da deluje posle ubistva proimigracijskog političara u junu i napada na sinagogu u Haleu od strane antisemitskog napadača početkom ovog meseca, kada je stradalo dvoje ljudi.

Oba zločina su počinili desničarski ekstrmisti, aktivni na internetu koji su koristili za širenje rasističke propagande i pretnje političarima.

Ministarka pravde Kristine Lambreht je rekla da je "užasni napad na jevrejsku zajednicu u Haleu ponovo pokazao do čega izlivi mržnje putem interneta mogu dovesti".

"Borićemo se protiv terorizma krajnje desnice i antisemitizma svom silom zakona", poručila je Lambreht, a prenosi AP.

foto: EPA / FRIEDEMANN VOGEL

Nova pravila obavezuju internet i društvene medije da obaveštavaju bezbednosne agencije i policiju o govoru mržnje, a ako se sumnja na krivična dela poput podstrekivanja treba da otkriju IP adresu počinioca bezbednosnim službama.

Vlada želi i da proglasi za protivzakonito prodaju oružja članovima ekstremističkih grupa, a ostale mere uključuju pružanje veće finansijske podrške programima deradikalizacije i grupama koje se bore protiv antisemitizma.

Jevrejska zajednica je pozdravila plan, ali rekla je da fokusiranje na desničarski antisemitizam neće okončati nasilje nad Jevrejima u zemlji koja se još uvek miri sa nacističkom prošlošću i u kojoj se beleži uspon stranke krajnje desnice "Alternative za Nemačku" na regionalnim izborima, prenosi Rojters.

Nemačka je pre dve godine donela zakon koji omogućava novčane kazne i do 50 miliona evra ukoliko se odmah ne ukloni govor mržnje na društvenim mrežama, a nova pravila su navela Fejsbuk da obriše hiljade takvih postova.

Prema proceni nemačke obaveštajne službe u toj zemlji ima oko 24.000 ekstremnih desničara, od kojih je čak polovina potencijalno nasilna.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Jens Schlueter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track