OTKRIVENE BIZARNE TAJNE BRITANSKE KRALJICE: Elizabeta ima ljude plaćene da joj razgaze cipele, a ovako je zaigrala sa čuvenim Bondom (VIDEO)
Foto: EPA / Neil Hall

kraljevska porodica

OTKRIVENE BIZARNE TAJNE BRITANSKE KRALJICE: Elizabeta ima ljude plaćene da joj razgaze cipele, a ovako je zaigrala sa čuvenim Bondom (VIDEO)

Planeta -

Angela Keli na britanskom dvoru provela je deceniju služeći Elizabetu II kao stilistkinja i osoba od poverenje, a nakon odlaska u penziju u svojoj knjizi otkrila je neke tajne kraljice.

1. Kraljica ne mora sama da "razgazi cipele"

Iako obožava cipele, kraljica ne mora da trpi bolove kako bi razgazila novi par obuće, jer na dvoru postoji osoba koja je za to plaćena.

foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

"Kraljica sama za to nema vremena od silnih obaveza, a za damu u godinama udobnost je na prvom mestu. Asistentkinje na dvoru, ako imaju isti broj noge kao kraljica, bukvalno uskaču u njene cipele, napisala je ona.

2. Sama je tražila repliku u filmu o Džejms Bondu

Iako je poprilično "štreberski tip", neko ko se kroz život manje zabavljao, a više odrađivao brojne dužnosti, čini se da je kraljica u starosti počela da napušta neke od strogih praksi i etiketa. Tako joj je trebalo samo pet minuta razmišljanja pre nego je prihvatila pojavljivanje u filmu o slavnom britanskom tajnom agentu, piše BBC.

"Ponuda joj se odmah učinila zabavna i bez rezerve je prihvatila. Kad sam je pitala želi li nešto da govori u filmu, odgovorila je "naravno da moram nešto da kažem, pa ipak dolazi da me spasi", napisala je Angela Keli. Na pitanje šta želi da kaže, hoće li da ga pozdravi sa "dobro veče Džejms", kraljica je samo odmahnula glavom i pokazala da dobro poznaje serijal o Bondu i izrazila želju da kaže "Good evening, Mr. Bond".

Kad su vesti preneli reditelju Daniju Bojlu, on je skoro "pao sa stolice" najprije što je kraljica uopšte pristala da bude u filmu, a onda i što je njen jedini uslov za pojavljivanje to da kaže "Dobro veče, gospodine Bond".

3. "Rojal Askot" se ne pravi samo zbog konja

Kraljičino godišnje pojavljivanje na "Rojal Askotu" vrlo je gledan događaj. Ipak, ljudi koji dolaze tamo ne klade se samo na konje, iako su njihove trke glavni događaj

Godinama je rasla popularnost opklada na boju šešira koju će kraljica nositi.

Nakon što je saznala za te opklade, Keli se dogovorila sa šefom kladionice o vremenu zatvaranja opklada, a čak postavlja i šešire za varku po palati kako bi se izbeglo prepoznavanje modela kog će kraljica da nosi. Kraljica zna za te opklade i jako je zabavljaju, a kako je velik ljubitelj šešira i raznih boja, ono što će nositi dosta je nepredvidivo.

4. Pozdravljanje Mišel Obame bio je instinkt, a ne protokol

Postoji strogi kraljevski protokol kod svečanih primanja, naprimer kada kraljica stoji - svi stoje, a nakloni su obavezni. Dok se muškarci klanjaju povijajući vrat, žene to čine savijanjem kolena i laganim naklonom koji liči na polučučanj. Ipak, kraljica je "napustila" protokol kad je uzvratila zagrljaj bivšoj prvoj dami SAD Mišel Obami 2009. godine.

"Bio je to njen prirodni instinkt, htela je tako da pokaže svoju naklonost i poštovanje naspram druge velike žene. Kraljica je tip osobe koja ceni ljudsku dobrotu, a nju je prepoznala u Mišel. Takvom je nekom spremna da pruži više od onog što se od nje zahteva.

Mišel Obama u svojim memoarima je opisala da je trenutak zagrljaja usledio nakon što su se obe složile oko toga da ih bole noge nakon celog dana nošenja potpetica.

"Bile smo samo dve žene koje su žuljale cipele", napisala je ona.

5. Neobičan recept za odeću za krštenje

Angela Keli je otkrila kako su postigli starinski izgled odela za krštenje kraljevskih beba. Naime, namakali su tkaninu u snažan jorkširski čaj. Ta je metoda prvi put korišćena na krštenju Džejmsa 2008. Pre njene stilistkinje, neke od kraljičinih tajni otkrio je i njen bivši kuvar, koji je ispričao da je kraljica velika ljubiteljka "dobre kapljice".

foto: EPA

Ona dan počinje sa čašicom džina, zatim za ručak popije čašu vina, a obrok zaokruži martinijem, da bi uveče dan završila čašom šampanjca. Što se tiče jelovnika, jedino pravilo za kraljicu Elizabetu II je da u hrani nikad ne sme biti belog luka. Mrzi taj ukus i miris.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: EPA / Neil Hall)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track