Najnovije vesti

POTPUNO NEVEROVATNO! OVDE JE VEKOVIMA BILA PUSTINJA: U jezero koje je presušilo pre 300 godina počela da se vraća voda! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / CGTN

čudo u Kini

POTPUNO NEVEROVATNO! OVDE JE VEKOVIMA BILA PUSTINJA: U jezero koje je presušilo pre 300 godina počela da se vraća voda! (VIDEO)

Planeta

Da su čuda u prirodi moguća pokazalo je jezero u Kini koje je presušilo pre 300 godina, a u koje je voda počela da se vraća.

Naime, voda se pojavila u jezeru kraj grada Dunhuang, na severozapadu provincije Gansu, zahvaljujući lokalnom projektu zaštite vode koji je aktuelan predhodnih nekoliko godina.

foto: Youtube prtscr / CGTN

Projekat je uključivao preusmeravanje vodeih tokova i očuvanje biodiveziteta u ovoj oblasti. Iznenada, vegetacija je počela da se vraća u nekadašnju pustinju, a najprisutnija je trska.

foto: Profimedia

To je dobar znak i za ostatak živog sveta u okolini jezera koje je nekada davno bilo kraj reke Šule.

foto: Youtube prtscr / CGTN

Voda se na mestu isušenog jezera slučajno i iznenadno pojavila najpre 2017. a potom i 2018. godine. Uz obilnije kiše i kontinuirano punjenje vodotokova, voda se u jezeru ove godine zadržala čak 5 meseci.

Do sada je oko jezera uočeno čak 20 divljih vrsta.

"Čak smo i prošle godine naišli na ugroženu divlju kamilu, što je veoma retko" rekao je jedan od zvaničnika ovog Nacionalnog parka prirode.

Kurir.rs / Shine.cn

Foto: Youtube prtscr / CGTN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...