OVAJ SIRIJSKI ZATVOR JE PAKAO NA ZEMLJI: U njemu robija oko 5.000 opasnih džihadista, spavaju jedni preko drugih, imaju otvorene rane i zaraženi su sidom i hepatitisom! (FOTO)
Foto: Profimedia

zaprepastili svet

OVAJ SIRIJSKI ZATVOR JE PAKAO NA ZEMLJI: U njemu robija oko 5.000 opasnih džihadista, spavaju jedni preko drugih, imaju otvorene rane i zaraženi su sidom i hepatitisom! (FOTO)

Planeta -

Užasni prizori iz krcatog zatvora u Siriji gde su zatvorenici zaraženi teškim bolestima i mršavi poput skeleta, zaprepastili su ceo svet.

Tim novinara AFP-a dobio je redak pristup jednom od prepunih pritvorskih objekata na severoistoku Sirije, gde kurdske snage drže osumnjičene da su pripadnici Islamske države (ISIS).

Pošto je turska ofanziva, pokrenuta protiv kurdskih snaga početkom ovog meseca, stvorila haos u tom području, strahuje se da od opasnosti da se zatvorenici nađu na slobodi.

Muškarci su ugurani u slabo utvrđene zatvore, poput ovog u Hasaki (Hasakeh), a poreklom su iz raznih zemalja, koje ne žele da se oni nađu na slobodi, ali ne žele ni da ih prime nazad.

Sa 5.000 zatvorenika - sirijskih, iračkih, ali i britanskih, francuskih, nemačkih - zatvor je prepun pripadnika ISIS. Grupa je optužena za izvršavanje užasnih zločina na teritoriji koju je nekada kontrolisao - deo Iraka i Sirije, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, porobljavanja i mučenja, a mnoge od njih je snimala zbog propagande.

foto: Profimedia

"Želim da izađem iz zatvora i vratim se kući svojoj porodici", kaže Asel Matan (22). Ovaj mladić napustio je rodni Vels kada mu je bilo 17 godina, da bi se pridružio bratu u Mosulu, severnom iračkom gradu, gde je rođen ISIS-ov kalifat. Kad je njegov brat ubijen, prešao je preko sirijske granice u Raku, drugo glavno središte sada srušenog kalifata.

"Želim da idem nazad u Britaniju", rekao je on, dodajući da žali što se ikada odazvao na poziv lidera ISIS Abu Bakr al Bagdadija.

U zatvoru ima dosta tinejdžera, a tu je i jedan devetogodišnjak po imenu Kaled. Niko od njih mesecima nije bio napolju na svežem vazduhu, niti je video sunce. Blizu trećine stanovništva zatvora je bolesno i potrebno mu je lečenje za razne rane i stanja koja uključuju hepatitis i AIDS.

Samo oko 300 njih može da provede noć u lekarskom odeljenju, a među njima je Abalah Numan, 24-godišnji Belgijanac koji podiže svoju majicu kako bi pokazao otvorenu ranu.

"Moji se organi izlivaju", kaže on, objašnjavajući da je zadobio ranu od kolege džihadiste koji ga je slučajno upucao dok je čistio oružje.

foto: Profimedia

Novinari AFP su morali da nose maske na licima zbog nesnosnog smrada.

Džihadisti gotovo da nemaju saznanja o onome što se dešava napolju, svoje dane mere samo pomoću pet dnevnih muslimanskih molitvi. Zatvorenici nisu čuli da je američki predsednik Donald Tramp u nedelju potvrdio smrt lidera ISIS Abu Bakr al Bagdadija u američkoj raciji na severozapadu Sirije.

"Oni nemaju apsolutno nikakav kontakt sa spoljnim svetom", kaže upravnik zatvora koji se predstavio kao Serhat i zatražio se ne objavi tačna lokacija ovog zatvora.

Mnogi od zarobljenika su sama kost i koža. Oni koji su imali sreće imaju krevete, ali većina njih sedi direktno na podu, odakle pokazuju svoje amputirane udove i zavijene rane. Zatvorska klinika je podjednako puna kao i ostale ćelije. Mnogi od zatvorenika u ovoj zgradi, ali i na još šest lokacija u Siriji su se sami predali kurdskim vojnicima.

Kurdske vlasti kažu da je više od 50 nacionalnosti zastupljeno u ovim zatvorima u kojima je sada više od 12.000 osumnjičenih džihadista. Međutim, na slobodi ima još džihadista. Kako kaže Serhat, oni ponekad "prilaze zatvoru i otvore vatru, samo da bi logorašima rekli da su još uvek tamo". Koliko će još dugo postojati ovi zatvori, ostaje da se vidi.

foto: Profimedia

Sprovodeći novinare AFP-a hodnicima zatvora, jedan stražar se ustručavao da čak i podigne otvor na vratima nekih ćelija ćelije.

"Ovi su opasni", rekao je on. Nadalje, jedna ćelija rezervisana je za ono što je propaganda ISIS-a koristila za "mladunce kalifata", odnosno decu borce.

Kako je njihov doskora glavni saveznik sve nepredvidljiviji, a raste i pritisak Turske, autonomna administracija sirijskih Kurda jedva može da zaštiti samu sebe, a kamoli zatvore sa džihadistima. Kurdske snage su više puta upozorile da bi turska invazija - koja je postala stvarnost 9. oktobra - mogla rezultirati masovnim bekstvima iz zatvora zbog kojih će se na slobodi naći neki od najgorih fanatičnih terorista na svetu.

foto: Profimedia

Prema jednom visokom američkom zvaničniku, više od 100 ih je već pobeglo iz kurdskih zatvora. Serhat kaže da iz Hasakeha još niko nije pobegao, iako su neki zatvorenici započeli nered tokom podele obroka pre mesec dana, napadajući stražare nakon što ih je jedan zatvorenik privukao pretvarajući se da mu nije dobro.

Basem Abdel Azim, 42-godišnji Holanđanin-Egipćanin, ranjen je u vazdušnom udaru i ne može da koristi desnu nogu. Seća se kako je prevario suprugu da zajedno otputuju u kalifat uz obećanje odmora u Turskoj.

"Nisam joj rekao, nisam hteo da se plaši", rekao je Abdel Azim. Kako je rekao, on nema pojma gde su ona i njihovo petoro dece sada.

"Voleo bih da je vidim ponovo. Mogu da me obese nakon toga, samo joj želim reći da mi je žao što sam ih odveo u zemlju u ratu", rekao je on.

foto: Profimedia

Kurir.rs/AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja