Najnovije vesti

GORBAČOV PROTIV ZIDOVA IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA: U Evropi ja sam protiv linija podele ili gvozdenih zavesa
Foto: Profimedia

uoči pada berlinskog zida

GORBAČOV PROTIV ZIDOVA IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA: U Evropi ja sam protiv linija podele ili gvozdenih zavesa

Planeta

Uoči obeležavanja 30-godišnjice pada Berlinskog zida, poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov apelovao je da se ne podižu novi "zidovi" između Rusije i Zapada.

"Svaki zid, faktički ili pravi je pokušaj skretanja pažnje sa pravog problema jer se on ne rešava i zato sam protiv zidova. I u Evropi ja sam protiv bilo kakvih linija podele ili bilo kakvih 'gvozdenih zavesa", rekao je Grobačov za Rojters.

U pisanim komentarima Rojtersu uoči godišnjice pada zida, koja se obeležava 9. novembra, Gorbačov je optužio Vašington, bivšeg neprijatelja Moskve iz doba Hladnog rata, da uništava "arhitekturu kontrole nuklearnog oružja", koja održava bezbednost sveta.

Gorbačov je rekao da je zabrinut zbog "sumornog stanja" u odnosima Istoka i Zapada i posebno zbog odsustva dijaloga u vezi s nuklearnim naoružanjem između Vašingtona i Moskve.

On je podsetio na povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine, koji je on ispregovarao sa tadašnjim američkim predsednikom Ronaldom Reganom, ocenivši da takva odluka američkog predsednika Donalda Trampa "nije delo velikog uma".

"Koliko god bila opasna sadašnja situacija, ne mislim da ona znači ponovo otpočinjanje Hladnog rata. Nema ideološke borbe između Rusije i Zapada, ali postoje ekonomske veze, sloboda pokreta, komunikacija i kulturna konvergencija. Tako da sam ubeđen da novi Hladni rat može da bude izbegnut", rekao je Gorbačov.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...