Najnovije vesti

NOVA ČISTKA NA TAJLANDSKOM DVORU: Kralj ponovo demonstrira svoju moć, posle ljubavnice više niko nije pošteđen! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

previranja

NOVA ČISTKA NA TAJLANDSKOM DVORU: Kralj ponovo demonstrira svoju moć, posle ljubavnice više niko nije pošteđen! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Tajlandski kralj nastavlja sa čistkom među svojim najbližima. Ona je otpustio četiri kraljevska čuvara, od kojih je dvojicu optužio za preljubu, a to je usledilo nedelju dana nakon što je svojoj ljubavnici skinuo sve titule zbog toga što mu je bila "nelojalna".

Maha Vadžiralongkorn (67) naredio je smenu dvojice muškaraca stražara koji su čuvali njegovu spavaću sobu, objavio je kasno u utorak Kraljevski glasnik.

"Učinili su neprimerena dela i preljube", navodi se u saopštenju.

Druga dva oficira, kako se navodi, nisu uspela da ispune standarde kraljevske straže i otpušteni su bez obeštećenja, navodi se u listu.

Tajlandska kraljevska porodica zaštićena je zakonom o kleveti koji kontroliše objavljivanja podataka o njima i dešavanjima u palati.

Međutim, ova retka čistka pruža i redak uvid u jednu od najbogatijih monarhija na svetu.

Poslednji potez kralja došao je nakon što je njegova 34-godišnja ljubavnica Sinenat Vongvadžirapakdi lišena svih kraljevskih titula tri meseca nakon što je prvi put postavljena na funkciju kraljevske družbenice u gotovo jednog veka.

Optužena je za nelojalnost i "postupanje protiv naredbi" kraljice Sutide.

Demonstracija moći

S obzirom na to da su telohranitelji otpušteni zbog navodne preljube ubrzo nakon što je kralj oterao svoju ljubavnicu, postavlja se pitanje da li je ona možda uhvaćena u aferi.

Međutim, stručnjaci kažu da je sve to deo njegove demonstracije moći, koja je počela time što je prvi put javno obelodanio da će živeti u poligamiji.

"Imenovanjem zvanične kraljevske družbenice i priznavanjem kraljevske poligamije prvi put u poslednjih sto godina, Vadžiralongkorn je poslao politički signal - on namerava da vlada kao apsolutni monarh kao što su tajlandski kraljevi radili u prošlosti. A i iznenadnim oduzimanjem statusa svojoj ljubavnici samo tri meseca kasnije, on takođe signalizira svoju moć - želi da Tajlanđani znaju da on ima moć da uzdigne uzude i sruši ih, samo iz hira i niko ne može da mu stane na put", rekao je za Independent istoričar Endrju Makgregor Maršal.

Vadžiralongkorn se oženio Sutidom, svojom četvrtom suprugom, ranije ove godine.

Njegova sada već bivša ljubavnica nije viđena u javnosti otkako je ostala bez titula. Nakon tog skandala, još šest ostalih službenika palate je otpušteno zbog činjenja "zlih radnji".

Kralj poznat kao skandal-majstor

Vadžiralongkorn je na tron stupio 2016. godine nakon smrti svog oca, a u maju ove godine je krunisan.

Školovan je u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD, a i oficir je Kraljevske tajlandske armije i ima licencu za pilota. Javnosti je, međutim, poznatiji po nekim drugim aspektima svog života.

Njegova četvrta supruga Sutida je bivša stjuardesa, koja je kralja upoznala na jednom letu. Sutida se 2013. godine pridružila kraljevoj gardi i postala komandant kraljevske bezbednosne jedinice, a trenutno ima čin generala.

Za komandanta vazdušnih snaga bila je, inače, ranije postavljena još jedna kraljeva miljenica. Reč je, naime o njegovoj pudli Fufu, koju je kralj obožavao, a kada je uginula, sahranjena je uz najviše počasti, prenosi Rojters.

Pre osam godina kralj se našao u centru jednog skandala, kada je procureo snimak sa proslave 30. rođendana njegove treće po redu supruge, princeze Srirasme.

Snimak je nastao 2001. godine, a na njemu se vidi Srirasm, prilično razgolićena, kako u jednom trenutku na proslavi, okružena s više visokih zvaničnika, poput psa jede iz pseće posude, i sa Fufu duva u svećice na torti.

Od Srirasme se razveo 2014. godine, zabranio joj ulaz u palatu i optužio za korupciju.

Tajlandski kraljevi su, inače, zaštićeni zakonom koji se zove "lese majeste", tačnije zabrana vređanja kraljevske porodice koji se sprovodi u mnogim monarhijama širom sveta, međutim na Tajlandu je njegova primena veoma kontroverzna i poslednju deceniju izaziva veliku medijsku pažnju.

Po tom zakonu, kritičari monarha mogu budu osuđeni na zatvorsku kaznu od tri do petnaest godina, pa je tako vojni sud u Tajlandu 2017. godine osudio jednog muškarca na 35 godina zatvora zbog uvrede monarhije, jer je na Fejsbuk okačio video snimak kralja koji nosi usku kratku majicu.

Svoju prvu ženu, princezu Soamsavali, koju je ubrzo napustio zbog glumice Juvadide Polpraset, kojom se kasnije oženio, optužio je za krah njihovog braka, a ona na te optužbe nije mogla da odgovori zbog pomenutog zakona o zabrani uvrede veličanstva.

Vadžiralongkorn ima sedmoro dece iz prva tri braka.

Kurir.rs/Agencije/Independent/Gardijan

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...