Najnovije vesti

BUGARI NA NOGAMA, HOĆE DA ZABRANE TRANSPORT S-400 DO SRBIJE: Ako Rusi u Nišu postave svoj moćni sistem to za Bugarsku, ali i ceo NATO znači samo jedno! Ovde niko nema takvo oružje!
Foto: EPA

panika u komšiluku

BUGARI NA NOGAMA, HOĆE DA ZABRANE TRANSPORT S-400 DO SRBIJE: Ako Rusi u Nišu postave svoj moćni sistem to za Bugarsku, ali i ceo NATO znači samo jedno! Ovde niko nema takvo oružje!

Planeta

Rusija može ponovo da prebaci u Srbiju svoje S-400, dok je Beograd već izašao sa saopštenjem da slične vojne vežbe mogu postati rutina, smatra vojni predstavnik Bugarske u NATO-u i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev.

"Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazudšnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj, već i celom NATO-u. Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrani letove (iznad Bugarske)“, izjavio je Sibev.

Naglasio je da Srbija ima puno pravo na modernizaciju svojih Oružanih snaga uz pomoć ruskog naoružanja, ali takva mogućnost izaziva zabrinutost.

foto: EPA

"Kako Bugarska, Rumunija i Hrvatska imaju programe za modernizaciju aviona F-16 i to je njihovo suvereno pravo, tako i Srbija ima isto pravo. Međutim, pitanje je osetljivo, pošto sve susedne države ne raspolažu takvim kompleksom (S-400) i ako Srbija ima ambicije da kontroliše vazdušni prostor u opsegu od 400 kilometara, to zaista treba da izazove zabrinutost i zahteva objašnjenje srpske strane. Sa druge strane, ako Rusija zaista postigne sporazum sa Srbijom o raspoređivanju ruske protivvazdušne baze na njenoj teritoriji, pitanje tada postaje vrlo kompleksno i treba svim sredstvima sprečiti realizaciju takvog projekta", izjavio je u intervjuu portalu Faktor.

foto: EPA

Oglasio se i bivši ministar spoljnih poslova Bugarske Solomon Pasi. On je pozvao Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

"Niš je očigledno ruska vojna baza u Srbiji koju nazivaju centrom ili skoro pa institucijom. Ako tamo ostave S-400, njihovo dejstvo će pokrivati i Bugarsku i ceo region Zapadnog Balkana", ocenila je bivša ambasadorka Bugarske u Sjedinjenim Američkim Državama Elena Poptodorova.

Solomon Pasi prokomentarisao je na svom profilu na Tviteru fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, apelujući na Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

"Da li će biti nekih diskusija o ruskom vojnom prisustvu u Srbiji i ruskom špijunskom centru u Nišu? Ili mi i KGB-u nudimo evropske perspektive?", napisao je Pasi.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...