U INDIJI UDIŠU NAJGORI VAZDUH OVE SEZONE: Zagađenost obara sve rekorde, naređeno zatvaranje škola! Situacija rizična i opasna po ljude! (VIDEO)
Foto: Profimedia

panika

U INDIJI UDIŠU NAJGORI VAZDUH OVE SEZONE: Zagađenost obara sve rekorde, naređeno zatvaranje škola! Situacija rizična i opasna po ljude! (VIDEO)

Planeta -

Škole u indijskoj prestonici biće zatvorene do 5. novembra, saopštile su danas gradske vlasti, dok stanovnici Nju Delhija već treći dan udišu najgori vazduh u sezoni.

Glavni gradski ministar Arvind Kedzrival naredio je zatvaranje škola zbog požara sa farmi iz susednih država iz kojih u glavni grad dolaze velike količine dima, naveo je ministar na svom Tviter nalogu koji je objavio na jeziku hindu, prenosi Rojters.

Ranije danas, komisija za zaštitu životne sredine koju je imenovala vlada proglasila je zagađenje vazduha u Delhiju zdravstvenim vanrednim stanjem, a prema izveštaju Rojtersovog partnera ANI koji je citirao saopštenje Agencije za kontrolu zagađenja životne sredine.

"Ovo je zdravstveno vanredno stanje, jer je zagađenje vazduha sada opasno i imaće štetne uticaje na zdravlje, posebno na decu", navodi se saopštenju.

Vladini indeksi koji prate zagađenje vazduha dostigli su 500 u nekoliko delova prestonice, što je rekord koji je zabeležio vladin Centralni odbor za kontrolu zagađenja.

Indeks meri nivoe PM 2,5, sitnih čestica koje idu duboko u pluća.

Nivoi iznad 400 ukazuju na teška stanja koja predstavljaju rizik za ljude sa zdravim plućima kao i osobe sa respiratornim bolestima.

Vlada će takođe ograničiti broj privatnih vozila u gradu od naredne nedelje po sistemu "parnih i nepranih" registarskih tablica.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track