Najnovije vesti

NAJDŽEL FARAŽ OPLEO PO DŽONSONU ZBOG SPORAZUMA SA EU: Boris nam kaže da je ovo sjajna stvar. Nije! To jednostavno nije Bregzit! (VIDEO)
Foto: EPA / Neil Hall

BREGZIT DRAMA

NAJDŽEL FARAŽ OPLEO PO DŽONSONU ZBOG SPORAZUMA SA EU: Boris nam kaže da je ovo sjajna stvar. Nije! To jednostavno nije Bregzit! (VIDEO)

Planeta

Britanski evroskeptični političar Najdžel Faraž pokušao je da pojača pritisak na konzervativnog premijera Borisa Džonsona.

On je rekao da će se njegova Stranka za Bregzit kandidovati protiv konzervativaca ukoliko Džonson ne odustane od svog sporazuma sa Evropskom unijom.

Faražova stranka je osnovana početkom godine kako bi se borila za "tvrdi" Bregzit i trenutno nema mesta u parlamentu, preneo je AP.

Ona odbacuje Džonsonov sporazum sa EU i zalaže se za napuštanje bloka bez dogovora o budućim odnosima nazivajući to Bregzit "čistog prekida".

Pokrećući kampanju Stranke za Bregzit za izbore koji će biti održani u Britaniji 12. decembra, Faraž je rekao da Džonsonov sporazum "nije Bregzit'' jer će značiti nastavak pridržavanja nekim pravilima EU i godine pregovora o budućim odnosima.

"Boris nam kaže da je ovo sjajna stvar. Nije. To je loš, stari ugovor i jednostavno nije Bregzit'', rekao je Faraž.

On je govorio dan nakon što ga je američki predsednik Donald Tramp pozvao da sklopi izborni pakt sa Džonsonovim konzervativcima.

Tramp je juče poručio Faražu u radijskoj emisiji da će on i Džonson biti "nezaustavljiva sila".

Faraž, koji je igrao ključnu ulogu u kampanji za britansko napuštanje EU 2016. godine, rekao je da ukoliko se Džonson složi da napusti svoj sporazum, Stranka za Bregzit će sa konzervativcima formirati "pakt o nenapadanju", stojeći po strani u mnogim područjima.

Ukoliko Džonson odbije ponudu, takmičićemo se za svako pojedinačno mesto u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, rekao je Faraž.

Džonson je isključio izborni pakt sa Faražom, navela je agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Neil Hall

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...