Najnovije vesti

POSLE DVONEDELJNE KRIZE I BURNIH PROTESTA: Libanske banke ponovo rade (VIDEO)
Foto: EPA

premijer dao ostavku

POSLE DVONEDELJNE KRIZE I BURNIH PROTESTA: Libanske banke ponovo rade (VIDEO)

Planeta

Libanske privatne banke ponovo su otvorene posle dvonedeljnog zatvaranja zbog antivladinih protesta koji su paralisali zemlju.

Ponovno otvaranje usledilo je nakon što je premijer Saad Hariri podneo ostavku, što je bio ključni zahtev demonstranata koji su blokirali glavne puteve i protestovali na trgovima.

foto: EPA

Postojala je zabrinutost da bi ponovno otvaranje banaka moglo naterati mnoge da povuku svoju štednju, ali činilo se da su do podneva banke normalno poslovale.

U četiri različite poslovnice banaka u centru Bejruta nije bilo dugih redova, a građani koji su napustili filijale rekli su da su uobičajeno poslovali.

foto: EPA

U drugim delovima grada građani su stajali u redu ispred lokalnih banaka, ali se činilo da su gužve bile u skladu sa očekivanjima.

Pored toga, danas je i početak meseca kada zaposleni odlaze u banke po svoje plate.

Bankomati su radili sve vreme, iako na mnogima od njih nisu mogli da se podignu američki dolari, koji se prihvataju kao druga valuta.

Centralna banka nije uvela kapitalnu kontrolu, što bi dodatno narušilo poverenje u ekonomiju, ali su privatne banke uvele sopstvene preventivne mere.

Pojedine banke su dozvoljavale klijentima da podignu 2.000 dolara sedmično u stranoj valuti, a pojedine su zabranile prenošenje novca u inostranstvo.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...