ON JE BIO NAJVAŽNIJI HITLEROV GESTAPOVAC KOJI NIKADA NIJE UHVAĆEN: Fireru je rekao da ga Rusi neće uhapsiti i više ga nikada niko nije video! (VIDEO)
Foto: Profimedia

MISTERIJA ii SVETSKOG RATA

ON JE BIO NAJVAŽNIJI HITLEROV GESTAPOVAC KOJI NIKADA NIJE UHVAĆEN: Fireru je rekao da ga Rusi neće uhapsiti i više ga nikada niko nije video! (VIDEO)

Planeta -

Rajnhard Hajdrih je 1936. godine bio prvi povek Gestapoa, a Hajnrih Miler je bio njegov šef operacija. Nakon što su bukvalno uništili opoziciju, Miler je 1937. unapređen u pukovnika i konačno, službeno postao član nacističke stranke 1939. godine, na insistiranje vođe Rajha Hajnriha Himlera.

Godine 1939. Hitler je tražio izgovor za napad na Poljsku pa su Himler, Hajdrih i Miler izmislili lažni napad, koristeći zatvorenike kao pione.

Iako su zarobljenici smatrali da će dobiti pomilovanje nakon ovoga, Miler im je ubrizgao smrtonosne injekcije, a zatim ih je upucao kako bi "napad" izgledao stvarno. To je opravdalo nacističku invaziju na Poljsku, koja je označila početak Drugog svetskog rata u Evropi.

Miler je postao general-poručnik policije 1941. godine a sem špijunaže, učestvovao je i u orkestriranju konačnog rešenja jevrejskog pitanja.

Kao desna ruka Hajdriha, jednog od glavnih arhitekata holokausta, Miler je pomogao da se organizuje deportacija 10.000 Jevreja kako bi pokrenuo konačno rešenje. Kada je Adolf Ejhman, viši službenik SS-a koji je bio široko priznat kao ključni organizator holokausta, sredinom 1941. izvestio Milera da je Hitler konačno naredio uništenje evropskih Jevreja, Miler je jednostavno klimnuo glavom.

Miler je odobrio svu logistiku potrebnu za uništavanje Jevreja, ali je nastavio i na druge načine da se dokazuje nacistima.

Recimo, kada je propala operacija Valkira i pokušaj da se ubije Hitler, Miler je lično predvodio ispitivanje uhvaćenih. Uhapsio je svakog ko je imao bilo kakve, pa čak i najdalje veze sa zaverom. Sve u svemu, nacisti su ubili gotovo 5.000 ljudi i članova njihovih porodica. Nakon pogubljenja, Miler je rekao: "Mi nećemo napraviti istu grešku kao u 1918. nećemo pustiti naše unutrašnje neprijatelje da prežive."

Poslednjih dana Drugog svetskog rata bilo je očigledno da Nemcima baš i ne ide dobro, ali Miler je bio uveren u pobedu. on je posetio Hitlerov bunker kada je Crvena armija već opkolila Berlin. Tada je izjavio: "Znamo ruske metode. Nemam nikakvu nameru da me Rusi zarobe".

Od tog dana više nema traga Hajnrihu Mileru. Gorovilo se da je pobegao, kao i da su ga Amerikanci ili Sovjeti regrutovali i dali mu novi identitet.

Miler je ostao najviše rangirani nacista koji je nestao bez traga. Dve decenije kasnije, 1967. godine, čovek po imenu Francis Vilard Kejt iz Paname uvahećen je jer je njegova žena tvrdila da je on Miler. Međutim, to su demantovali otisci prstiju. Veruje se da je Miler ipak poginuo pod berlinskim ruševinama 1945.

Godine 2013. Johanes Tuhel, šef Memorijala nemačkom otporu (berlinski muzej Nemcima koji su se opirali nacistima), dao je izjavu da je Miler umro 1945. godine, a njegovo telo leži u masovnoj grobnici u blizini uništenog Jevrejskog groblja. Tuhel tvrdi da je u trenutku smrti nosio generalsku uniformu i da je unutra i njegova propusnica sa fotografijom u levom gornjem džepu. Ta tvrdnja, međutim, ostaje nedokazana. Zato sudbina Hejnriha Milera ostaje misterija, a njegovi gnusni zločini protiv čovečnosti ostaju nekažnjeni.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track