DEČAK (7) JE PIO SOK OD GROŽĐA, A ONDA MU SE JEZIK ZAGLAVIO U STAKLENOJ FLAŠI: Roditelji su ga odmah odveli u bolnicu, a lekar mu je pomogao uz pomoć brilijantnog trika! (FOTO)
Foto: Profimedia

nesvakidašnji slučaj

DEČAK (7) JE PIO SOK OD GROŽĐA, A ONDA MU SE JEZIK ZAGLAVIO U STAKLENOJ FLAŠI: Roditelji su ga odmah odveli u bolnicu, a lekar mu je pomogao uz pomoć brilijantnog trika! (FOTO)

Planeta -

Stari trik za otvaranje boce vina s čepom od pampura poslužio je kao inspiracija nemačkim lekarima. Naime, u dečjoj bolnici u Hanoveru u Nemačkoj lekari su morali da pomognu sedmogodišnjaku čiji se jezik zaglavio u staklenoj boci, prenosi portal NBC njuz.

Dečak je sok od grožđa pio iz boce i trudeći se da poliže svaku kap uvlačio je jezik u bocu koliko god je mogao. Njegov jezik je zbog pritiska nabubrio i zaglavio se u boci pa su ga roditelji odveli u bolnicu.

Srećom, dečakov disajni put nije bio blokiran, što je lekarima dalo vremena da razviju plan.

Šta su uradili?

Pokušali su da podmažu područje oko boce i jezika, međutim svaki pokušaj oslobađanja jezika bio je bezuspešan.

Obično je u tim situacijama potrebno odrezati dno boce ili izbušiti rupe u boci kako bi se oslobodio pritisak. Ali pre nego što su morali da pribegnu takvim merama, doktor Kristof Eič, pedijatrijski anesteziolog u bolnici, preuzeo je slučaj.

Ovo je bio prvi put da se susreo s ovakvim slučajem za svojih 25 godina staža, ali se dosetio starog trika za otvaranje boca koji se pokazao kao odlično rešenje.

Otprilike dvadeset godina ranije, još dok je bio na medicinskom usavršavanju, našao se u situaciji u kojoj je trebalo otvoriti bocu vina s pampurom, ali bez vadičepa.

Uzeo je malo tanke medicinske cevčice i ugurao ih u prazan špric. Umetanjem cevi u bocu i upumpavanjem vazduha uspeo je da izbaci pampur.

"Vazduh će biti pod pritiskom i jedino gde se može kretati je prema pampuru. Ovo je bio isti princip", rekao je Eich.

Bio je uveren da će njegov trik upaliti i bio je u pravu.

Lekari su uspeli da uguraju tanku cev pored jezika u bocu i upumpavali su vazduh. Kad je pritisak bio dovoljno velik, dečakov jezik je istisnut napolje. U roku od dve nedelje, jezik se potpuno vratio u normalu.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track