MANIJAK JE PRIPUCAO U PUNOJ DŽAMIJI U NORVEŠKOJ: Pre toga je ubio polusestru, a evo šta ga povezuje sa Brejvikom! (VIDEO)
Foto: EPA/ Cornelius Poppen

ekstermisti

MANIJAK JE PRIPUCAO U PUNOJ DŽAMIJI U NORVEŠKOJ: Pre toga je ubio polusestru, a evo šta ga povezuje sa Brejvikom! (VIDEO)

Planeta -

Napadač koji je 10. avgusta otvorio vatru u džamiji u Norveškoj, uputio je danas nacistički pozdrav na sudu i time ponudio "politički" motiv za svoj pokušaj divljanja.

Filip Manshaus takođe je optužen i za ubistvo svoje polusestre, rođene Kineskinje po imenu Džoen, pre nego što je ispalio nekoliko hitaca u džamiji u Oslu.

Manshaus (22), priznao je napad, ali je danas na sudu rekao da se neće izjasniti krivim za optužbu za terorizam.

" Izrazio je političko stanovište kao motiv za ono što je učinio" - rekao je Manshausov advokat novinarima nakon današnjeg saslušanja.

Vlasti u Norveškoj navele su da je Manshaus ušao u islamski centar Al-Nur sa nekoliko pušaka, ali da ga je savladao Pakistanac Mohamed Rafik, 65-godišnji član džamije. Tom prilikom povređena je jedna osoba.

Policija je zatim pretresla u obližnju kuću Manshausa i pronašla telo njegove 17-godišnje polusestre. U nju je pucano 4 puta, 3 u glavu i jednom u grudi puškom koja je pronađena u Filipovim kolima.

Devojčicu je kao bebu usvojila Norvežanka koja je sada udata za Manshausovog oca, objasnio je porodični advokat.

Policija veruje da je ovaj zločin bio rasno motivisan. Filip je optužen za ubistvo, kao i kršenje antiterorističkog zakona širenjem straha među stanovništvom.

Kurir.rs/Daily Mail

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja