U ŠVEDSKOJ RASTE NASILJE NA ULICAMA, OBRAČUNI BANDI POSTAJU BRUTALNIJI: Sve češće odjekuju bombe, za vikend eksplodirale čak 3! (FOTO)
Foto: Profimedia

opasna situacija

U ŠVEDSKOJ RASTE NASILJE NA ULICAMA, OBRAČUNI BANDI POSTAJU BRUTALNIJI: Sve češće odjekuju bombe, za vikend eksplodirale čak 3! (FOTO)

Planeta -

Švedski pirotehničari pozivani su na intervenciju 30 puta u poslednja dva meseca i stotinu puta u ovoj godini do sada. To je dvostruko veći broj u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, a Gardijan javlja da raste zabrinutost zbog rastućeg stepena nasilja među bandama kriminalaca.

Policija je preko vikenda uhapsila trojicu zbog eksplozije koja je u petak odjeknula u stambenom naselju u Malmeu te je raznela glavni ulaz zgrade, porazbijala prozore i značajno oštetila ulazni deo zgrade.

Sveukupno su se u 24 sata dogodile tri eksplozije, s još jednom u Vekšeu, dvestotinjak kilometara severoistočno od Malmea, kao u Landveteru pored Geteborga na zapadnoj obali Švedske.

Većina eksplozija u velikim gradovima

"Broj nedavnih eksplozija je neprihvatljivo visok i očigledno nepoželjan. To je vrlo ozbiljan društveni problem. Moramo ne samo pronaći eksplozive i alate, već i otkriti uzrok", izjavila je pirotehnička analitičarka Jilva Ehrlin, kako prenosi Gardijan.

Nije i čudo da su zabrinuti: većina eksplozija dogodila se u velikim gradovima, gotovo trećina u Malmeu.

U glavnom gradu Stokholmu ove godine eksplodiralo je do sada 19 bombi, a 13 u Geteborgu. Pirotehničari su uz to deaktivirali 76 bombi koje su uočene pre nego što su mogle biti aktivirane.

Do sada srećom niko još nije poginuo u tim eksplozijama, a jedna paklena naprava u Linćepingu sadržavala je 40 puta više eksploziva od uobičajene količine, te je ozbiljno oštetila dve stambene zgrade i povredila 25 ljudi. Najveća potencijalna opasnost preti slučajnim prolaznicima.

Sve se više koriste plastični eksplozivi

Bombe su postavljane većinom u prazne zgrade, kancelarije i automobile, pa stručnjaci veruju da su imale za cilj da uplaše suparničke bande.

U pojačanom nasilju među švedskim bandama sve se više koriste plastični eksplozivi, a smrtonosni obračuni bandi vatrenim oružjem popeli su se s prosečnih četiri, koliko ih je bilo pre 20 godina, na više od 40 prošle godine.

Vlada uvodi nove mere za borbu protiv nasilja pa će policija lakše pretraživati domove i čitati šifrirane poruke s mobilnih telefona. Zabrinula se i susedna Danska: nakon dve eksplozije u Kopenhagenu ponovo su uveli granične kontrole.

Kurir.rs/Index.hr/Gardijan

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track