Najnovije vesti

ZAGAĐENJE JE TOLIKO DA JE SVETU REKU POTPUNO PREKRILA TOKSIČNA PENA: To vernike nije sprečilo da se slikaju i čak i kupaju! (VIDEO)
Foto: EPA

PRETE IM MNOGE BOLESTI

ZAGAĐENJE JE TOLIKO DA JE SVETU REKU POTPUNO PREKRILA TOKSIČNA PENA: To vernike nije sprečilo da se slikaju i čak i kupaju! (VIDEO)

Planeta

Zbog velikog zagađenja vazduha, škole u Indiji su zatvorene, broj vozila na ulicama je smanjen, a građevinski radovi zabranjeni do daljeg.

Osim toga, reka Jamuna, koja je glavni izvor vode u Nju Delhiju, prestonici sa 19 miliona stanovnika, jedna je od najzađenijih u toj zemlji.

foto: EPA

"To više nije reka. To je kolekcija 18 odvoda koji se u nju izlivaju, noseći toksični koktel raznoraznog otpada, hemikalija, deterdženata i slično", rekao je Manoj Mišra iz organizacije koja se zalaže za čišćenje reke.

foto: EPA

Stanovnici su izloženi mnogim bolestima imajući u vidu da se manje od 10 odsto otpada koji se izliva u reku prerađuje.

foto: EPA

Jamuna se se oko 22 kilometara proteže kroz Delhi, a spaja se sa Gangom u Alhabadu, gde se svakih 12 godina održava veliki Hindu festival.

Zbog velikog zagađenja reke, ona je ovih dana potpuno prekrivena penom.

Iako je to opasno po zdravlje, mnogi građani su požurili da se slikaju u tom neobičnom ambijentu.

foto: EPA

Osim toga, područjem se širi i neprijatan miris. Pošto se Jamuna smatra svetom rekom, poput Ganga, vernici su čak ušli u vodu do kolena ili struka. Situacija je još gora jer je toksična voda doprla i do podzemnih voda.

Otrovna pena može da izazove teške kožne i disajne probleme, uglavnom zbog ogromne količine kancerogenog nitrata.

Kurir.rs/Cbsnews.com Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...