GUBIM RAZUM, OPADA MI KOSA, A KOD KUĆE ME ČEKA SMRT: Iranska misica zarobljena na aerodromu u Manili skoro mesec dana! Strahuje za život (VIDEO)
Foto: GFacebook / Bahar Fahimi Sarah

traži azil

GUBIM RAZUM, OPADA MI KOSA, A KOD KUĆE ME ČEKA SMRT: Iranska misica zarobljena na aerodromu u Manili skoro mesec dana! Strahuje za život (VIDEO)

Planeta -

U najnovijem videu koji je objavila nekadašnja misica iz Irana Bahareh Zare Bahari (31) napominje da strahuje za svoj život a da joj je psihičko stanje dok je zaglavljena već 3 nedelje na aerodromu na Filipinima sve lošije.

U svojoj potresnoj ispovesti napominje da svakog dana živi u strahu da će biti deportovana u Teheran, gde joj preti smrtna kazna zbog kritikovanja iranskog režima, ako njen zahtev za azil ne bude prihvaćen.

"Nisam u dobrom stanju. Opada mi kosa od stresa i loše sam. Ponekad se psihički mnogo loše osećam, ovde nemam privatnosti, jer nema vrata u sobi, tako da sam uvek zabrinuta kada želim da se presvučem" rekla je Bahareh za britanski Gardijan.

Ona trenutno živi na aerodromu Ninoj Akino u Manili, gde je u pritvoru od 17. oktobra nakon što su iranske vlasti Interpolu dostavile crvenu poternicu za njom, koja se odnosi na navodno krivično delo počinjeno u Iranu.

Međutim, Bahari, inače manekenka i glumica, kaže da Teheran želi da je kazni samo zbog njene politike.

Odluka o njenom zahtevu za azil očekuje se u ponedeljak a devojka do tada mora da nastavi da živi sa službenicima na aerodromu, da spava u prostoriji gde se nikad ne gasi svetlo i da se kupa u javnim kupatilima.

"Ovde su svi zidovi beli, krevet je beo, sve je belo ... ovde je uvek osvetljeno. Kad proveravam telefon, ne znam da li je sedam sati ujutro ili sedam popodne. Gubim vreme, ponekad gubim razum" kaže ona.

U oktobru je objavljeno da je Interpol obavešten o tome kako je Bahari povezana s navodnim napadom na jednog iranskog državljanina na Filipinima, gde je ona studirala stomatologiju i učestvovala na takmičenjima lepote.

Međutim, ona je rekla da su joj filipinski zvaničnici rekli da je ta optužba zapravo povezana s nedefinisanim zločinom koji se u Teheranu dogodio nekada na početku 2018. godine.

Bahari je inače na takmičenju Mis Interkontinental u 2018. u Manili mahala plakatom Reze Pahlavija, iranskog prestolonaslednika i istaknutog kritičara trenutne vlasti. Takođe je govorila o pravima iranskih žena i kritikovala islamski zakon, na kojem počiva iranski pravni sistem.

"Kad sam izašla iz Irana, postala sam glas svog naroda, posebno žena. Uvek mislim kako da svoj glas učinim još glasnijim? Odlučila sam zato da se takmičim na izboru za mis. Mislila sam da bi to bila dobra prilika za razgovor o politici" rekla je ona.

Pravi razlog što Teheran želi njeno izručenje, kako kaže, je taj što je "režim protiv političkih aktivista i protiv žena".

Kurir.rs / Theguardian.com

Foto: Facebook / Bahar Fahimi Sarah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track