Najnovije vesti

KRAJ RATA CARINAMA: Amerika i Kina postigile dogovor o istovremenom ukidanju tarifa! Bira se lokacija za susret Trampa i Sija!
Foto: AP / Susan Walsh

opoziv tarifa

KRAJ RATA CARINAMA: Amerika i Kina postigile dogovor o istovremenom ukidanju tarifa! Bira se lokacija za susret Trampa i Sija!

Planeta

Kina i Sjedinjene Države su se dogovorile u protekle dve sedmice da ukinu dodatne carine koje su uzajamno uvodile u različitim fazama tokom višemesečnog trgovinskog rata, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Gao Feng, portparol ministarstva trgovine, izjavio je danas da dve strane moraju istovremeno da ukidaju deo tarifa jedna drugoj da bi postigle "prvu fazu" trgovinskog sporazuma, prenosi Rojters.

"Opoziv tarifa je važan uslov da se postigne bilo kakav sporazum. Proporcionalni odnos tarifa koje se ukidaju mora biti jednak, a o tome koliko tarifa treba poništiti može da se pregovara", rekao je Gao. 

"Trgovinski rat je počeo s tarifama i treba da se okonča njihovim ukidanjem", dodao je on, ne navodeći vremenski okvir u kom to treba da se realizuje.

Jedan izvor je ranije rekao za Rojters da kineski pregovarači traže da SAD povuku 15-procentne carine na uvoz oko 125 milijardi dolara kineske robe, koje su stupile na snagu 1. septembra. Takođe traže ukidanje tarife od 25 odsto na 250 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, koji obuhvata proizvode od mašina, preko poluprovodnika do nameštaja.

Izvor upoznata sa kineskom pregovaračkom pozicijom rekao je da Peking vrši pritisak na Vašington da "ukine sve tarife što je pre moguće".

Sporazum će možda već ovog meseca potpisati američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping na lokaciji o kojoj tek treba da se dogovore.

Jedan visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je juče za Rojters da je predloženo desetak lokacija za taj sastanak, koji je prvobitno trebalo da bude održan sredinom novembra u Čileu na marginama sada otkazanog samita lidera Azijsko-pacifičkog regiona.

Kao jedna od mogućih lokacija pominje se London, gde bi dvojica predsednika mogla da se sastanu posle samita NATO-a, kojem bi Tramp trebalo da prisustvuje 3. i 4. decembra, dodao je Rojtersov izvor.

Gao je odbio da kaže kada i gde bi taj sastanak mogao da se održi.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Susan Walsh

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...