ZAOŠTRAVA SE KRIZA U BOLIVIJI: Pobuna u redovima policije u nekoliko regiona, nasilni protesti traju već 17 dana i ne nadzire im se kraj! (VIDEO)
Foto: Profimedia

dramatično

ZAOŠTRAVA SE KRIZA U BOLIVIJI: Pobuna u redovima policije u nekoliko regiona, nasilni protesti traju već 17 dana i ne nadzire im se kraj! (VIDEO)

Planeta -

Podele su zahvatile i policijske snage u Boliviji, zemlji u kojoj traju nasilni protesti već 17 dana zbog spornog legitimiteta predsednika Eva Moralesa, koji tvrdi da je ponovo pobedio na izborima.

Ministar odbrane Havier Zabaleta rekao je da se "policijska pobuna dogodila u nekoliko regiona", ali je odbacio ideju o vojnoj intervenciji u ovom trenutku.

"Trenutno neće biti nikakve vojne operacije, nema takvog naređenja"', rekao je Zabaleta, a prenosi AP.

Sporni rezultati izbora 20. oktobra pokrenuli su talas protesta širom Bolivije, koji su rezultirali sa tri smrtna slučaja i više od 300 povređenih.

Juče je opozicioni lider Luis Fernando Kamačo obećao da neće napustiti glavni grad La Paza dok Morales lično ne prihvati pismo o ostavci koje mu je pripremljeno.

Pojavio se i snimak male grupe policajaca koji su organizovali pobunu u centralnom bolivijskom gradu Kočabambi, zahtevajući ostavku njihovog komandanta koji je optužen da je podržao Moralesa tokom sukoba ove nedelje kada je jedna osoba poginula i više od 100 povređeno.

Na snimku se vidi 18 policajaca koji stoje na krovu taktičke jedinice za specijalne operacije, mašu zastavama i pevaju državnu himnu pozdravljeni od okupljenih ljudi.

Stotine stanovnika u drugim gradovima okupilo se ispred lokalnih policijskih stanica pozivajući službenike da "slede njihov primer".

Morales je sazvao hitni sastanak sa svojim ministrima i visokom vojnom komandom kako bi analizirao situaciju.

Šef nacionalne policije Jurij Kalderon je negirao da je u toku policijska pobuna i nazvao incident u Kočabami "izolovanim incidentom".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track