Najnovije vesti

ŠPANCI IZLAZE NA PARLAMENTARNE IZBORE: Aktuelni premijer i njegova partija bi mogli da se suoče sa još većim izazovima, a neizvesno je da li će bilo kakav rezultat rešiti političku krizu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

svi čekaju ishod glasanja

ŠPANCI IZLAZE NA PARLAMENTARNE IZBORE: Aktuelni premijer i njegova partija bi mogli da se suoče sa još većim izazovima, a neizvesno je da li će bilo kakav rezultat rešiti političku krizu! (VIDEO)

Planeta

U Španiji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, ali je neizvesno da li će rezultati biti takvi da mogu doneti rešenje političke krize. Ovo će biti četvrti izbori, a drugi parlamentarni za četiri godine.

Kako ocenjuje evropski portal Politiko, nakon izbora postoji mogućnost da se premijer Pedro Sančes i njegova Socijalistička partija suoče sa još većim izazovima nego sada.

Predizborne ankete govore da će Socijalistička partija ponovo odneti pobedu, ali sa manje ili istim brojem poslaničkih mesta u parlamentu, odnosno sa oko 120 od 350, tako da neće imati većinu, prenosi Rojters.

Sančes se zbog toga suočava sa istim problemom, da uveri druge partije da ga podrže na funkciji premijera, što mu ranije nije polazilo za rukom.

Šta je prethodilo četvrtim izborima?

Februara ove godine, premijer Španije Pedro Sančes raspisao je prevremene izbore, pošto predlog ovogodišnjeg budžeta nije usvojen u parlamentu.

Izbori su održani 28. aprila.

Bili su to treći izbori u Španiji za manje od četiri godine, a mediji su pisali da su to najneizvesniji izbori nakon smrti Franciska Franka.

Ipak, u septembru je odlučeno da Španija ponovo mora na izbore jer Sančes nije uspeo da obezbedi dovoljnu podršku i bude potvrđen na funkciji premijera.

"Nemoguće je ispuniti mandat koji nam je poverio španski narod 28.aprila", rekao je on, dodajući da su to onemogućile opozicione partije.

"U Kongresu ne postoji većina koja garantuje formiranje vlade, što čini nužnim ponavljanje izbora 10. novembra", dodao je tada Sančes.

Španskom političkom scenom dominiraju socijalisti i konzervativna Narodna partija (PP), ali su u proteklih nekoliko godina podeljeni zbog finansijske krize i porasti popularnosti partije krajnje levice Podemos i desničarske Siudadanos.

Stranka krajnje desnice Voks prvi put ušla u nacionalni parlament na poslednjim izborima održanim u aprilu.

Pitanje Katalonije

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost.

Upravo 10. novembra 2014. godine, ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine na neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu.

Prošlog meseca došlo je do velikih demontracija i sukoba u Barseloni nakon što je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih separatista na kaznu zatvora od 9 do 13 godina zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti 2017.

Demonstracije na ulicama Barselone trajale su nedeljama.

Pedro Sančes ima vrlo oštar stav prema pokretu za otcepljenje Katalonije.

Lider španskog regiona Katalonije Kuim Tora pozvao je tokom zasedanja u regionalnom parlamentu u oktobru na novi referendum kojim bi se utvrdio status Katalonije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...