MEKSIKO NE PRIHVATA PUČ U BOLIVIJI: Guteres poziva na smirivanje strasti
Foto: Profimedia

morales podneo ostavku

MEKSIKO NE PRIHVATA PUČ U BOLIVIJI: Guteres poziva na smirivanje strasti

Planeta -

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard izjavio je da ta zemlja ne prihvata vojnu operaciju koja se događa u Boliviji i da ne sme da dođe do puča.

"Ne prihvatamo to, to je slično tragedijama koje su okrvavile našu Južnu Ameriku u prošlom veku. Meksiko će ostati pri svom stavu da poštuje demokratiju i institucije", napisao je Ebrard na Tvitteru, prenosi Rojters.

Evo Morales
Evo Moralesfoto: AP/Juan Karita

Na vest da je bolivijski predsednik Evo Morales podneo ostavku nakon što je to od njega tražila vojska, reagovala je i vlada Perua, koja je pozvala na obnovu "mirnog stanja" u Boliviji.

Vlada Perua je u kratkom saopštenju pozvala i na transparentne izbore uz pomoć Organizacije Američkih Država.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš duboko je zabrinut zbog situacije u Boliviji, gde je predsednik Evro Morales pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta, pokrenutih posle spornih rezultata izbora, podneo ostavku posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: EPA

Gutereš je pozvao na maksimalnu uzdržanost svih strana i smanjenje tenzija, objavio je portparol generalnog sekretara UN, Stefan Dižarik.

Generalni sekretar UN je pozvao Bolivijce da budu "posvećeni traganju za mirnim rešenjem trenutne krize i obezbeđenju transparentnih i kredibilnih izbora", prenosi AP.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja