RUSIJA SE OGLASILA ZBOG SITUACIJE U BOLIVIJI: Ovo jako podseća na inscenirani državni udar
Foto: EPA/Martin Alipaz

reakcija

RUSIJA SE OGLASILA ZBOG SITUACIJE U BOLIVIJI: Ovo jako podseća na inscenirani državni udar

Planeta -

Moskva je duboko zabrinuta zbog činjenice da je spremnost bolivijske vlade da traži rešenja kroz dijalog odbačena događajima koji podsećaju na inscenirani državni udar, navodi u današnjem saopštenju rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Veoma je zabrinjavajuće da je tokom političke krize u zemlji, spremnost vlade da se pronađu konstruktivna rešenja kroz dijalog odbačena razvojem događaja koji podsećaju na inscenirani državni udar, navodi se u saopštenju, preneo je Itar Tas.

Evo Morales
Evo Moralesfoto: AP/Juan Karita

Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da Moskva očekuje od bolivijskih političkih snaga da pokažu odgovornost i pronađu ustavni izlaz iz krize.

Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo juče ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Morales je ostavku podneo pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

"Podnosim ostavku da naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili objekat napada i pretnji", rekao je Morales u obraćanju koje je emitovano na društvenim mrežama. Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom.

"Braćo i sestre, želim da vam kažem da se ovim naša borba ne završava, nastavićemo da se borimo za jednakost i mir. Sada je naša dužnost da, kao predsednik, nađem način da smirim situaciju", rekao je Morales, preneo je Itar Tas.

foto: Profimedia

Prethodno je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman rekao da je vojska sugerisala predsedniku Evo Moralesu da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi, a to su zatražili i opozicija i sindikati.

"Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo predsednika države da se odrekne svog predsedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije", rekao je Kaliman novinarima, preneo je Rojters.

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno. Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a ranije danas Morales se složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Martin Alipaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja