TRGOVINA HEROINOM FINANSIRA KIMOVE BAHANALIJE: Australija zaplenila severnokorejski brod, a preletači ispričali ostatak priče! (VIDEO)
Foto: AP/Evan Vucci, Printscreen

bruka

TRGOVINA HEROINOM FINANSIRA KIMOVE BAHANALIJE: Australija zaplenila severnokorejski brod, a preletači ispričali ostatak priče! (VIDEO)

Planeta -

Australijski istražitelji sumnjaju su da je jedan putnik na zaplnjenom severnokjorejskom brodu droge, Pong Su, radio za severnokorejsku obaveštajnu agenciju koja je odgovorna za prikupljanje milijardi dolara za vladajuću porodicu.

U emisiji Poslednje putovanje Pong Su-a, takođe seotkriva kako su dva čoveka povezana sa Pong Su nedavno bila meta Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država zbog njihove navodne stalne umešanosti u nepoštovanje sankcija ka Severnoj Koreji.

Političkog sekretara Čoi Dong-song, koji je bio na brodu droge Severne Koreje u vreme kada je orktiven heroin 2003., australijski istražitelji ispitivali su 2004. godine o njegovim navodnim vezama sa tajnim odjeljenjem Sjeverne Koreje 39. veruje se da je pošiljka heroina od 150 kilograma bila javno povezana sa odeljenjem 39.

Severnokorejski prebezi tvrde da Divizija 39 upravlja neprobojnom mrežom legalnih i ilegalnih preduzeća sa jedinom svrhom da generiše između 730 miliona do 2,92 milijarde dolara) za režim.

Najpoznatija operacija koju je vodilo Odeljenje 39 bila je proizvodnja visokokvalitetnih falsifikovanih američkih novčanica. Takođe je povezana sa prevarama koje se tiču droge i osiguranja.

Prikupljeni novac koristi se za kupovinu luksuznih predmeta za vladajuću elitu Severne Koreje i za razvoj oružja za programe masovnog uništavanja. SAD i UN su koristile ekonomske sankcije protiv Severne Koreje kako bi je primorale da odustane od svojih ambicija o nuklearnom oružju.

Jedan od najprofitabilnijih severnokorejskih prebega na svetu, Tae Jong-ho, bivši zamenik ambasadora u Velikoj Britaniji do njegove 2016. godine, rekao je za televiziju da će Divizija 39 učiniti sve da prikupi novac za porodicu Kim.

„Odeljenje 39 je uspostavljeno zbog prikupljanja novca za porodicu Kim. Ovo je partijska organizacija", kaže on. "Novac je najvažnija za porodicu Kim i u to nema sumnje. "

Tae, koji se sada nalazi pod jakom zaštitom u Južnoj Koreji sa svojom najbližom porodicom, takođe je rekao da je dobro upoznat sa incidentom Pong Su 2003. godine. Bio je severnokorejski diplomata u usponu u to vreme u Evropi.

„Da, potpuno se sećam. To je veoma velika narko-operacija. "

Nakon što su na kopno doneli vreće heroina, sakrili su ih pored puta, gde ih je kasnije našla policija.

Ubrzo nakon što je u aprilu 2003. godine australijska vojska zauzela Pong Su, uz obalu NSV-a, severnokorejska vlada objavila je službeno saopštenje negirajući bilo kakvo saznanje o putu broda u Australiju ili o heroinu na brodu.

Severnokorejska pozicija bila je da je Pong Su brod u privatnom vlasništvu, koji je pripadao Pjongjanskoj brodskoj kompaniji Pong Su. Tae je, međutim, odbacio severnokorejsku tvrdnju o privatnom vlasništvu, rekavši da je to nemoguće.

"Ne. U Severnoj Koreji je socijalistički sistem, tako da ne postoji privatno vlasništvo, "kaže on." Ne možete imati ni malu prodavnicu u Severnoj Koreji, nekretnine, ma šta drugo, sva ta sredstva proizvodnje su vlasništvo države. Dakle, ne može postojati nikakva vrsta privatnog vlasništva, takvog velikog, znate, broda kao Pong Su".

Prema zvaničnom stavu Severne Koreje, Pong Su je brod u privatnom vlasništvu koji je unajmljen da bi došao u Melbourne kako bi prikupio flotu vozila BMV.

Vodeći australijski federalni policijski detektiv na slučaju Pong Su, Demijen "Des" Eplebi, kaže da se Čoi smatra "veoma odmerenom, sposobnom osobom, nekome ko je navikao da ima kontrolu".

Još jedan od najpoznatijih svetskih poznavalaca Severne Koreje, bivši savetnik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Hju Grifits, rekao je za "Poslednje putovanje pong Su" da je brodarstvo ostalo primarni način na koji se Severna Koreja ekonomski povezala sa ostatkom sveta.

Zbog toga je brodska mreža Sjeverne Koreje glavni cilj ekonomskih sankcija namenjenih suzbijanju nuklearnih ambicija Kim Džong-una, kaže on. "Oni (brodovi) bi mogli biti dodirnuti na način na koji imovina u Severnoj Koreji ne bi mogla biti", kaže on.

Grifits, koji je do kasne 2018. godine nadgledao niz UN-ovih izveštaja o blokadama UN-a o upotrebi brodara kako bi se izbegao ekonomskim sankcijama, kaže da "nikada nije video dokaze" koji sugerišu da su brodarske kompanije u privatnom vlasništvu.

Grifits kaže da je jedan od Severokorejaca upućen u Australiju 2003. godine kao direktor brodske kompanije Pong Su, Kim Ču-nam, bio šef druge severnokorejske brodarske kompanije, Don Marine Management. Ministarstvo finansija SAD-a stavilo je firmu na listu zabranjenih 2017. godine.

Još jedan čovek povezan sa brodskim brokerskim posrednikom iz Pong Su-a, Nil Cang, prošle godine je zamrznuo imovinu Saveta bezbednosti UN-a zbog njegovog učešća u ilegalnim pošiljkama uglja povezanim sa Severnom Korejom. Cang je, kako se izveštava, prodavao brodove kompaniji Pong Su Šiping Compani i uređivao im čartere između 1998. i 2003.

Grifits kaže da je važno da dva muškarca koja su bila uključena u misiju Pong Su-a u vreme isporuke heroina 2003. još uvek blisko sarađuju u pomorskom sektoru Severne Koreje.

Kurir.rs/The Age Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track