HILJADE EKSTREMNIH DESNIČARA MARŠIRALO VARŠAVOM: Evropa umire, zaustavite migrante (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

OPASNE PORUKE

HILJADE EKSTREMNIH DESNIČARA MARŠIRALO VARŠAVOM: Evropa umire, zaustavite migrante (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Desetine hiljada poljskih nacionalista izašlo je na ulice Varšave na godišnji marš krajnje desnice u znak sećanja na nezavisnost zemlje, ističući simbole bele noći i mašući bakljama.

Učenici su uzvikivali "Ne Evropskoj uniji" i "Čast domovini!", noseći zastave Poljske a transparentima su pozivali na "poljsku Intifadu".

Marš se održava u znak sećanja na uspostavljanje Druge Poljske Republike 1918. godine, formirane posle Prvog svetskog rata od delova Nemačke, Austrije i Rusije.

Organizator Robert Bakjevič upozorio je okupljene učesnike u Varšavi da je svet "napustio Boga i hrišćanstvo" i da će Poljska umreti "dok nacija zapadne Evrope umire", preneo je Rojters.

foto: EPA

Zjemovit Pžebitkovski iz ultranacionalističke poljske grupe mladih poručio je Poljacima da je važno negovati „nacionalni moral“ i zaustaviti masovnu imigraciju.

foto: EPA

​Marš je privukao pažnju i učešće krajnjih desničara iz čitavog sveta. Ove godine su učestvovali aktivisti krajnje desne italijanske grupe Forca Nuova i aktivisti iz Mađarske.

foto: EPA

Ovogodišnji događaj bio je znatno manji od prošlogodišnjeg koji je obeležio stogodišnjicu poljske nezavisnosti, na kojem je učestvovalo oko 200.000 ljudi.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja